marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de gener de 2019
0 comentaris

PRESSUPOSTS QUE HUMILIEN

Segons el projecte de Pressuposts Generals de l’Estat, enguany s’invertiran a les Illes Balears i Pitiüses 152 milions d’euros, 19 milions menys que l’any passat. Un any més -i en fa una eternitat- la inversió estatal a l’arxipèlag se situa per sota de la mitjana. Per què? Pedro Sánchez no ho especifica, però dicta aquesta sentència en forma d’inversió.

Que és un tractament colonial és de caixó; que, en una expressió més passadora, és una inversió que ens ofèn no ho pot negar ningú que tingui un dit de dignitat. I no obstant això, s’ha sentit cap veu principal que ho cridi? Cap veu del propi Govern de les Illes Balears que digui prou? Què en pensa la presidenta Armengol, d’aquesta befa?

A dir ver, aquests vexacions econòmiques –n’hi ha d’altres- mai no han gaudit d’un ressò potent a l’arxipèlag. Les illes Balears i Pitiüses reduïdes a comunitat autònoma, des del règim del 78 han estat governades per partits d’obediència estatal, bé en solitari, en el cas del Partido Popular, bé en coalició en el cas del PSIB-PSOE, i aquesta circumstància ha posat sordina al clam que exigeix el greuge. I d’altra banda, el nacionalisme illenc ha estat incapaç d’articular, al voltant d’aquest menyspreu, un discurs clar per fer-lo germinar.

I així anam; i així ens va.

Fa un any i mesos s’engegà la campanya “Per un Bon Finançament” (http://bonfinançament.com) impulsada per la PIMEM, l’STEI Intersindical, la Unió de Pagesos, la USO, la UGT, l’Obra Cultural Balear, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, la Fundació Gabriel Alomar, la FAPA Mallorca, les Fundacions Darder Mascaró, Comissions Obreres i el Col·lectiu Aurora Picornell. El seu afany és lluitar per la justícia i per exigir que arribin a les Illes Balears els diners que necessiten per oferir serveis públics decents. Aquesta campanya s’ha esforçat per fer accions de conscienciació i actes arreu de l’illa perquè prengui a nivell popular aquesta reclamació.

Hores d’ara, i segons el web indicat, s’hi han adherit 33 ajuntaments de l’arxipèlag, el Consell de Mallorca, 13 partits polítics (entre ells el PSIB-PSOE) i altres 6 entitats de diversos àmbits. Sobre el paper, per tant, la campanya ha estat un èxit, però un any més, el Govern Central ens menysprea.

Votaran a favor d’aquests pressuposts humiliants el diputats per les Balears del PSOE? Aquesta és la pedra de toc.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.