marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 d'agost de 2009
1 comentari

PRESENTACIÓ DE “SA CASA LLARGA”

El mes de febrer d’enguany, la família Feliu-Fernández, propietària de “Sa Casa Llarga” i molt sensible a les necessitats humanes, cedí gratuïtament i per tres anys l’ús de la finca a “Can Gazà, Institut contra l’exclusió social”. Aquesta generosa cessió complementa les activitats i finalitats de la pràctica assistencial de “Can Gazà, ICES”, basades en l’autoregulació i l’autogestió.

Amb aquesta finalitat, des de la signatura de la cessió, els residents de Can Gazà han treballat de valent per desar “Sa Casa Llarga” i per condicionar i fer habitable la planta baixa del casal. Han estat mesos de treball intens, dut a terme al ritme que permeten les xacres i les dolences dels gazanencs. I també de les disponibilitats econòmiques que, en venir d’amics i compromissaris de la causa dels desvalguts, són molt limitades. Un cop acabada la primera fase, en reconeixement a la bona feina feta, en volem retre comptes.

A partir d’ara, una vegada habilitat part del casal, seguirem donant vida a “Sa Casa Llarga” iniciant l’aprofitament del terreny per a hort i pastures. Continuarem, no obstant, sent de Can Gazà, formant part de la mateixa família però ocupats en quefers, responsabilitats i llocs de feina diferents. No es tracta, per tant, de fer cap nou centre, de dissenyar cap nou recurs, sinó d’engrandir una mica Can Gazà. D’estendre un poc més el panorama i fer a “Sa Casa Llarga” una passa més en la tan desitjada resocialització d’aquells que, per les raons que fossin, perderen el tren de la inclusió social.

De tota manera, tant “Can Gazà, ICES”, com els residents, sabem que els vents de la crisi són gairebé huracanats i que el nou curs, això és a partir del mes d’octubre, es presenta molt cru i incert. Els darrers mesos ja hem comprovat que la vulnerabilitat social ha eixamplat molt el seu abast. Aquesta constatació fa previsible un augment considerable de les demandes d’ajut social en el darrer trimestre d’enguany, circumstància que pot provocar, a la vegada, que la població socialment exclosa també creixi.

Per això, davant la manca d’espais per atendre les persones excloses i donades les enormes possibilitats que presenta una finca com “Sa Casa Llarga”, “Can Gazà, ICES”, per responsabilitat i compromís amb aquestes persones necessitades, ofereix aquestes instal·lacions per fer front a les necessitats socials més urgents i que es puguin generar a curt termini. Aquest oferiment ja s’ha fet a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, institució amb la qual es manté contacte permanent.

Tanmateix, “Can Gazà, ICES”, atesos els grans avantatges de “Sa Casa Llarga” –proximitat amb el futur hospital de referència, molt ben comunicada amb el centre de Palma, facilitat d’accés a peu, etc.- considera que les administracions públiques haurien de fer tot el possible per incorporar-la definitivament als equipaments d’atenció posats a disposició de l’exclusió social mallorquina.

LA MAR I L’ACORDIÓ
05.05.2010 | 1.15
EL CA LENÍN
10.03.2009 | 11.48
TANKANT
04.05.2011 | 12.31

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.