marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de juliol de 2012
0 comentaris

PREFERÈNCIA PEL PROJECTE

Segons el Diccionari Català-Valencià-Balear (o l’Alcover-Moll), una persona -sobretot si és infant- de males iniciatives, que només pensa i fa coses dolentes, no té pensament bo. En aquests temps d’estretors i tisorades, moltes actuacions dels responsables polítics d’aquí i d’allà fan revenir l’expressió manta vegades. D’altra banda, és tanta la inseguretat -induïda o sobrevinguda- que ens envolta, que qui més qui menys va com qui xafa ous. Jo mateix, ara, em veig com un d’aquests ous entre dues parets perquè vull parlar d’una institució que aprecii, el Projecte Home Balears, i una decisió política que l’afecta de ple i que m’ha tret de polleguera.
Resulta que fa una quinzena de dies, el conseller de Presidència, Antonio Gómez, i el president de Projecte Home Balears, Tomeu Català, signaren la concessió per part del Govern de les Illes Balears d’una subvenció a l’associació assistencial que frega els 6 milions d’euros. Així, de cop, tenint en compte com de magres les passen moltes entitats que dediquen els seus esforços a l’atenció a les persones que més ajut necessiten, em sembla sorprenent que Projecte Home aconsegueixi aquesta doblerada d’una institució, el Govern de les Illes Balears, que deu molts doblers a entitats del tercer sector dedicades igualment a l’atenció a drogodependents o alcohòlics, en actiu o abstinents, amb sostre o sense. Deute públic que ha obligat a moltes d’elles a prescindir de bona part dels seus treballadors o que, directament, han hagut de suspendre l’activitat.
Emperò la sorpresa ha virat a irritació quan he vist que aquests prop de 6 milions es destinaran a finançar una part de la construcció de la nova seu de Projecte Home Balears al polígon de Son Morro. Per això, deman, l’import tant suculent d’aquesta subvenció, no s’hagués pogut repartir equitativament i solidària entre totes les entitats que treballen en serveis socials i ajornar les obres de la seu de Projecte Home Balears? Entenc que Tomeu Català vulgui “unes instal·lacions ad hoc, apropiades i adequades per a les persones que atenem”. També ho voldrien moltes altres associacions que despleguen els seus programes en instal·lacions que no són les més adequades per a les persones que atenen. I si, a sobre, veim que els solars de Son Morro varen ser cedits per l’Ajuntament de Palma a Projecte Home Balears, la irritació s’apregona.
Em dol que es facin aquests parts i quarts; em dol profundament que s’afavoreixi una entitat assistencial per sobre d’altres. Ningú no dubta que Projecte Home Balears fa una feina extraordinària que cal posar en relleu. Però són moltes més les que a Balears també treballen abnegadament, professionalment i extraordinàriament amb persones hostatges de qualsevol droga i que no tenen, ai làs! el tracte de favor que té Projecte Home Balears.
Torn al començament: el Govern de les Illes Balears ha demostrat no tenir pensament bo preferint una entitat benemèrita per sobre de moltes altres. I continuu anant com qui xafa ous perquè aquest és un tema que cou. Tant és: som dels que pensen que, precisament davant una fallida econòmica com la que vivim, s’hauria de ser molt més curós i estricte en el destí dels doblers públics.
En serveis socials, no és l’hora de prioritzar la inversió en infraestructures, sinó en capital humà i serveis. I el Projecte Home Balears ho sap; per això, atenent l’humanisme cristià que marca la seva acció, la seva bona premsa i el prestigi de què gaudeix, hauria d’haver sortit d’ell la renúncia momentània a aquesta milionada pública i demanar-ne el repartiment equitatiu de l’import entre totes les entitats que treballen la drogodependència, tant els que se’n poden sortir i se’n surten, com els que no se n’acaben de sortir o han acabat abstinents, però amb massa nafres per recobrar el to de la plena socialització.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.