marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de desembre de 2013
0 comentaris

PEL PRESTIGI DELS PREMIS CIUTAT DE PALMA: CAP PASSA ENRERE

Per tercer any consecutiu, el PEN català, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l’Obra Cultural Balear organitzen a Can Alcover un acte de protesta i boicot contra la decisió de l’Ajuntament de Palma d’introduir el castellà en la convocatòria dels premis Ciutat de Palma, després de dos anys en què s’ha posat de manifest l’absoluta discrepància dels escriptors del país amb la mesura, i quan enguany, a més, ja s’han fet directament dues úniques convocatòries (poesia i novel·la) per a participar-hi en qualsevol de les dues llengües.

 

Enguany, les tres entitats volen que aquest acte tingui un altre caire, però. El govern municipal disposa dels recursos i pot, malauradament, malmetre la institució i prendre decisions que desprestigien els premis, però els escriptors, no els tenen: els escriptors són nostres i som nosaltres, i reiteren que no volen uns premis bilingües que trenquen amb la història democràtica dels guardons.
Per això, han pensat que la protesta de dia 20 a Can Alcover (Carrer de Sant Alonso, núm. 24, de Palma), a les 19 hores, consistirà en una lectura poètica de textos d’alguns dels autors que ha estat guardonats amb un Ciutat de Palma de poesia en anys anteriors.

D’altra banda, i com ja varen fer el primer any de la protesta, proposen de bell nou, als escriptors que no puguin desplaçar-se a Palma dia 20, que s’adhereixin al manifest que segueix enviant un correu a l’adreça
pen@pencatala.cat.

PEL PRESTIGI DELS PREMIS CIUTAT DE PALMA: CAP PAS ENRERE

Arran de la decisió unilateral de l’Ajuntament de Palma d’introduir ja per tres anys consecutius el castellà en la convocatòria dels premis literaris Ciutat de Palma, les juntes territorials del PEN Català i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Obra Cultural Balear proposen als seus associats, així com als escriptors que s’hi vulguin afegir, que s’adhereixin al següent

MANIFEST

Els sotasignants, escriptors en llengua catalana, volem manifestar:

  1. Que els premis literaris Ciutat de Palma, creats per l’Ajuntament de la ciutat l’any 1955, a partir de l’any 1979, i des que tenim autogovern, s’han dedicat a reconèixer obres de creació literària en llengua catalana.
  2. Que ens sembla inadmissible la convocatòria d’uns guardons bilingües, en una decisió presa de manera unilateral i sense ni tan sols tenir en compte els autors que, a través de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear, i el PEN Català els han fet arribar la seva protesta contundent en contra d’uns Premis Ciutat de Palma bilingües en un moment delicat i conflictiu en què el govern actual a les Illes a força de decrets menysté i arracona la llengua catalana. I sobretot perquè representa una involució de caràcter cultural injustificable i arbitrària que només pot comportar més desprestigi i desafecció.
  3. Que és la nostra obligació denunciar el menyspreu i la indiferència cap a la llengua pròpia que demostra l’equip de govern de la ciutat de Palma amb mesures com aquesta. Cal aturar el procés d’afebliment de la llengua catalana a les nostres illes, així com reconèixer el paper dels escriptors en la construcció d’una identitat cultural.
  4. Volem ser tinguts en compte, doncs, a l’hora de prendre decisions que puguin afectar o devaluar la consideració social i professional de la nostra literatura.

Som i serem ferms en la defensa d’una literatura i una cultura de prestigi, i per això exigim a l’Ajuntament de Palma que reconsideri la seva posició i que sigui respectuós amb els més de trenta anys d’història democràtica dels premis.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.