marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

22 de desembre de 2012
0 comentaris

OCB: “31 DE DESEMBRE POBLE A POBLE” I HOMENATGE A AINA MOLL

L’Obra Cultural Balear ha presentat el seu programa d’actes per commemorar la Diada del 31 de Desembre. Entre ells destaca un homenatge a Aina Moll i Marquès, sòcia fundadora de l’OCB, pionera de la Filologia Catalana i impulsora del procés de normalització lingüística des de diferents àmbits de responsabilitat. L’acte es farà el dissabte, 29 de desembre, a les 20.00 hores, al Teatre Xesc Forteza de Palma.

 

 

El president de l’OCB, Jaume Mateu, ha explicat que tots els actes d’enguany tendran com a eix la celebració dels 50 anys de l’entitat. Com l’any passat, s’ha elaborat un cava especial commemoratiu i el calendari 2013, dedicat a 12 illencs universals; persones que, des del segle XIII fins als nostres dies, han destacat en diferents camps. Mateu ha explicat que l’homenatge a Aina Moll i Marquès s’afegeix al que ha rebut enguany per part de l’Institut d’Estudis Catalans i al Doctorat Honoris Causa per la Universitat Oberta de Catalunya. També ha recordat que enguany l’OCB ha creat el Premi 31 de Desembre Aina Moll i Marquès, que honora les persones i entitats que treballen en la normalització lingüística a partir del voluntariat. Jaume Mateu ha vinculat, a més, el 150 aniversari del naixement de Mossèn Alcover, impulsor del “Diccionari Alcover-Moll”, amb les figures de Francesc de Borja Moll, continuador de l’obra, i d’Aina Moll, una de les persones que el varen ajudar en aquesta tasca. El president ha recordat que l’any d’acabament del “Diccionari” és també el de la fundació, per part d’aquestes i d’altres persones, de l’Obra Cultural Balear, que és un continuació, per altres vies, de la tasca d’Alcover.

El coordinador de l’entitat, Tomeu Martí, en el decurs de l’acte de presentació d’aquests actes, ha afirmat que per a l’homenatge a Aina Moll s’havia demanat inicialment el Teatre Principal, però que la institució no l’ha volgut cedir. Malgrat tot, segons el coordinador, el fet que es faci al Xesc Forteza permetrà que es facin algunes activitats a Can Alcover, com ara, a les 18.00 hores, un brindis de commemoració dels 50 anys de l’entitat. També ha dit que hi haurà alguna sorpresa, i ha remarcat que la primera seu de l’Obra Cultural Balear, situada a l’Editorial Moll, es troba al carrer Torre de l’Amor, davant el teatre Xesc Forteza.

Martí també ha anunciat que el gener de 2013 l’entitat farà unes jornades de reflexió sobre el seu passat, el present i el futur, amb la vista posada en el què ha de ser l’Obra Cultural del demà.

El coordinador ha explicat, acte seguit, el programa d’actes de commemoració de la Diada del 31 de Desembre poble a poble. La data, que recorda la conquesta de Mallorca el 1229 i els orígens de l’actual societat de llengua i cultura catalanes, s’ha incorporat ja a les celebracions habituals de la Xarxa Territorial de l’entitat. En aquesta ocasió, seran 44 els actes que tendran lloc arreu de Mallorca, la data d’algun dels quals encara està pendent de confirmar. Entre ells, destaca enguany, com no podia ser d’una altra manera, el record dels 50 anys de l’OCB i dels 150 anys del naixement de Mossèn Alcover. Tots els actes ja estan plenament consolidats i inclouen la lectura d’un manifest, que enguany és senzill, clar i directe i fa una crida a combatre els atacs a la llengua pròpia i el cant de l’himne de Mallorca, La Balanguera.

Jaume Mateu ha reiterat que el 2012 ha estat un any horrible per a la llengua, que ha rebut agressions com la Llei de Funció Pública, la retallada als mitjans de comunicació públics o els atacs constants a l’escola, els tres àmbits en què el català havia avançat. No obstant això, ha recordat que també ha estat l’any de la reacció popular contra aquests atacs, amb més de 50.000 persones al carrer per dir “Sí a la nostra llengua”, una vaga de fam per la llengua, la revolta general de la comunitat educativa, el 90% de pares que han triat català per als seus fills i pràcticament una mobilització diària a favor de la llengua.

El president ha tornat a exigir al Govern que abandoni la seva actitud agressiva i mancada de sentit institucional. Ha reiterat que rectificar és de savis i ha comminat Bauzá, ara que encara és a temps, a canviar el camí emprès, un camí que l’ha duit a col·lidir amb el món educatiu i amb la societat civil. El president de l’OCB considera que, en cas de continuar dins la mateixa línia de decrets i lleis il·legítims, caldrà emprendre altres vies de resistència, que passaran per l’objecció i la desobediència. En aquest sentit, ha remès al manifest del 31 de Desembre, on queden apuntades les futures respostes de l’entitat a les agressions del Govern Bauzá.

Per acabar, Jaume Mateu ha demanat a les persones que estimen el país que aquestes festes facin un brindis per la llengua i la cultura, i els ha desitjat el millor per a l’any 2013.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.