Emprenedor és qui no vacil·la a posar en execució els seus designis, que no tem d’emprendre les coses, que posa una gran activitat en les seves empreses. Darrerament, s’aplica aquest substantiu a la persona que crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial. Ara que la crisi ho envaeix i emmorca tot, els governs d’arreu de l’estat posen molt d’èmfasi a recomanar l’emprenedoria, paraula lletja, per cert.
I fan bé, és clar, de donar suport als coratjosos que se cerquen com poden les sopes, expressió molt més adaptada a la realitat, perquè d’això es tracta. Amb un índex d’atur insostenible, sembla que tot és bo per reduir la més ínfima de les mil·lèsimes a les xifres insofribles de persones laboralment excloses.
Passa, però, que els joves que s’aferren a la primera feina que els surt, perquè no els queda més remei; que accepten cobrar poc per tal d’ingressar qualque euro; que no dubten a dir sí a horaris més propis de l’esclavatge que no de la decència, no tenen tanta bona premsa com els emprenedors, ni reben tantes floretes de part dels governs de torn.
L’antipàtica emprenedoria es lliga gairebé necessàriament a la informàtica. D’aquesta manera, qui anuncia –amb tots els respectes!- la seva disponibilitat total a fer tota mena d’encàrrecs a preus força avantatjosos i hi posa un nom pretesament eufònic i globalitzador, com ara, Joyfulwork, té dret a cinc minuts de glòria a la televisió autonòmica. En canvi aquell altre que no vacil·la a cercar la feina que sigui, que no tem enviar currículums a tort i a dret, que s’aferra al referit si amb això pot fer-se amb quatre xavos, ni és emprenedor ni té dret a ocupar cap segon a cap televisió ni que sigui local.
No és emprenedor qui fa tot el que pot per treballar en aquella disciplina per la que s’ha preparat convenientment? És o no és emprenedor qui vol ser escriptor, cantautor, periodista o pedagog, i en aquest esforç tenaç hi destina totes les hores de vigília?
Els vividors, són o no emprenedors? I els qui persegueixen una quimera qualsevol o una idea que li costa referir? Les idees brillants, sols són aquelles que produeixen guanys econòmics?
iipdigital.usembassy.gov/st/spanish/article/2010/10/20101019164231×0.154533.html#axzz2dAfNpZYO
Atentament