marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de novembre de 2011
1 comentari

NO S’HAURIEN DE POSAR EL SEU NOM A LA BOCA…

si no li volen dir el nom del porc. Avui, dia 27 de novembre, és el dia del Beat Ramon Llull, patró de la Universitat de les Illes Balears (UIB). A més, l’abril de 2001, en el decurs d’unes conferències de degans i directors d’escoles tècniques celebrades a la Universitat de Córdova, se l’elegí, també, patró dels enginyers en informàtica. Lo Foll Ramon, com s’indica al web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, (http://www.escriptors.cat/autors/llullr/pagina.php?id_sec=2850) “és el primer i un dels principals contribuïdors a la formació de la llengua catalana literària. Les seves solucions sintàctiques i lèxiques, i la seva prosa elegant i equilibrada suposen una innovació molt gran i són un exemple insòlit de desenvolupament d’una llengua sense tradició literària prèvia. És el primer escriptor europeu d’obres filosòfiques i cultes en llengua vulgar”. Així, Ramon Llull esdevé un del grans símbols de la catalanitat, això és, de l’espai generós que va de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

Si va a dir ver i atenent la forma d’actuar dels actuals dirigents del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, no es pot dir que s’hagin distingit, precisament, per atendre com mereix tant en Ramon Llull com aquest espai lingüísticocultural i històric. Contràriament, s’han afanyat a fer-li tot el mal que han pogut en mig any de governar noeoconament. Insistir en les proves no és balder: tancament de la Ràdio i Televisió de Mallorca; supressió de les direccions de normalització lingüística; castellanització atropellada d’IB3 televisió; bilingüització dels Premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia; castellanització igualment atropellada de les tres administracions públiques, i un llarg etcètera que demostra amb una claror esfereïdora que l’ordre expressa metropolitana parla de domesticació, d’arraconament de la llengua de Ramon Llull, que segueix sent la nostra.

I això no obstant, Joan Rotger Seguí, vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, en un article que publica avui el “dBalears/Ara”, diu, referent a Ramon Llull i al seu patronatge de la UIB: “Universalitat i mallorqunitat, pensament i il·lusió, criteri i humilitat. Aquests han de ser els valors que han de regir la nostra societat, tant per als qui tenim la responsabilitat institucional com per als qui serven a diari els aspectes acadèmics de la nostra terra”. Atenent el que decreta i ordena Joan Rotger des de la seva vicepresidència, el que diu a l’article és pur cinisme.

Lorenç Capellà, en el seu article de la darrera plana del mateix diari d’avui, parla de “L’apoteosi de la incultura” tot comentant el canvi de nom de la Ciutat de Mallorca o Palma, i la retirada del logotip del Govern de les Illes Balears dissenyat per Miquel Barceló. Tota la raó. I per vendria caldria afegir-hi, “Elogi de la niciesa”.

Per això, haurien d’anar alerta a no posar-se segons quins noms a la boca.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.