marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 de novembre de 2016
0 comentaris

No hi ha joc sense TRUMPa

Donald John Trump (Queens, NY, 1946) ja és oficialment el 45è president dels Estats Units d’Amèrica. Pel que ha dit durant la campanya electoral i com s’ha comportat, no és, precisament, un model de grans virtuds. És clar que, a partir d’ara, estarà en mans de les elits que governen els USA i sotmès a les regles de l’Administració nordamericana, per la qual cosa de piròman passarà a ser bomber.

No és gens correcte jugar amb els noms i llinatges de ningú, ni fins i tot amb el de personatges tan poc exemplars com ell. Tanmateix, en repassar les paraules amb què “sona” o a les que remet en català el llinatge del novíssim mister president, feim una ullada ben alliçonadora als nostres mots, que tanta falta ens fa. Vet aquí, com un joc innocent, a quins quatre mots -i als seus significats- entre d’altres ens recorda la pronúncia dels llinatge més dit avui, dia 9 de novembre de 2016, a tot el món.

Trampa. Porta que en estar tancada queda horitzontal en terra i dóna pas a un recinte subterrani. Parany per a caçar. Barrera que no s’obri i que va posada a un torrent perquè deixi passar l’aigua i no deixi passar els animals. Artifici enganyós. Mentida.

Tremp. Temprança, moderació. Punt de duresa i elasticitat que es dóna a l’acer, cristall i altres substàncies, per l’acció del calor. Punt bo d’una cosa. Temperament; caràcter físic i psíquic d’una persona. Tall que es feia al canó d’una ploma d’ocell perquè servís per a escriure. Làmina petita d’acer acabada en punta amb un tall longitudinal, que, fixada a l’extrem d’un mànec, serveix per a escriure.

Trempó. Tros de ploma d’oca, buit i tallat perquè hi puguin escriure. Punt de duresa o deNo hi ha joc sense TRUMPa blanor convenient a una cosa. Menja composta de trossos de tomàtiga, de pebre verd, de ceba i a vegades d’altres hortalisses, ben barrejats i amanits amb oli i sal i a vegades vinagre. Joc de nenes.

Trumfa. Patata

Posats a adaptar aquest mateix llinatge a dos refranys nostrats, el resultat és revelador: «No hi ha joc sense TRUMPa» «Qui amb TRUMPa va, amb TRUMPa es queda».


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.