marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 d'agost de 2017
0 comentaris

NO FER MAL A LA IMATGE

Maria Salom (Inca, 1967), gairebé la meitat de la seva vida assalariada de la política, implicada en l’escàndol del túnel de Sóller, expresidenta del Consell de Mallorca i actualment Delegada del Govern a les Illes Balears, la virreina per entendre’ns, acaba d’anunciar que ha proposat sancionar amb una multa de 1200 euros el membre d’Arran responsable de la protesta del Moll Vell de Palma del passat 22 de juliol. La sanció és la suma de dues infraccions administratives, per dir-ho així: la primera, perquè l’acció no havia demanat el preceptiu permís i la segona perquè durant l’acte s’usaren pots de fum de color roig i, almenys, dues bengales, segons la nota que ha redactat la virreina.

Coneixent la virreina, però, aquesta sanció havia d’anar acompanyada necessàriament d’unes declaracions per reconvertir l’asèpsia de la proposta de multa en una més que clara declaració política; de la política que defensa des de fa una eternitat. Declara Salom que: “una sèrie de persones irresponsables no pot danyar la nostra imatge i incomodar els turistes que ens visiten”. De veres creu que l’acte d’Arran ha danyat la nostra “imatge”? Vol dir que la “imatge” que donam de saturació, d’excessos en tots els sentits no és mil milions de vegades pitjor que l’acte d’Arran? Els que ens visiten, no poden ser “incomodats”? Els nostres visitants, no han de saber què ens ocupa i què ens preocupa als autòctons, als que els ho oferim tot sense gairebé rebre res a canvi? No han de poder apropar-se molt més a la nostra ànima que no a la nostra imatge?

La cua d’aquestes insensateses es pot reproduir però fa mal de comentar per toixes, sobretot: “Una cosa és la llibertat d’expressió, però la llibertat d’un acaba quan comença la llibertat de l’altre”. Per emmarcar, certament.
Digui el que digui la virreina; per molt que demonitzi i criminalitzi qui dissenteix pacíficament i cara alta, el model turístic que patim els illencs s’ha de canviar per ser millor, naturalment, i veritablement molt més compartit, sens dubte. En aquesta línia, el vicepresident del Govern, Gabriel Barceló, ha rebutjat absolutament les accions en contra d’aquest model i ha demanat que les critiques siguin “pacifiques i discretes”. De pacífiques, ho són per poc que li agradin, però, què vol dir, que han de ser “discretes”?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.