marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de maig de 2009
1 comentari

MÉS SOBRE EL CATALÀ I LA TDT

Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, va ser ahir a Palma convidat per l’Obra Cultural Balear per parlar del català en els mitjans audiovisuals privats. La conferència s’emmarca en el cicle del Fòrum  OCB dedicat a “L’espai comunicatiu en català”. Roures començà dient que a l’estat espanyol, el trànsit del sistema analògic a la TDT s’ha fet molt malament. No s’ha transmès a la ciutadania que el canvi de sistema no restava només en això, en veure els mateixos programes en un altre sistema, sinó que, a banda d’una oferta molt més àmplia, la TDT incorpora la interactivitat; que l’espectador deixa de ser l’element passiu que ha estat fins ara per passar a ser –o a poder ser- una mena de productor casolà d’allò que vol veure.

Tanmateix, segons Jaume Roures, la TDT no afavoreix el panorama del català en els mitjans televisius. La presència del català en aquest nou escenari, com s’ha dissenyat i a parer de Roures, quedarà reduït a la televisió pública. En aquest sentit, considera que TV3, -i per extensió les televisions públiques catalanes- han aconseguit arrelar-se, fent-se seva la marca de la proximitat i  la preeminència de valors propis, com la llengua. Així, TV3, al Principat, s’ha menjat l’imaginari català i per això i en aquesta línia, es deixa poc marge de maniobra a les empreses privades. El cas de les Illes Balears, amb una IB3 molt nova, en ple llançament, no és comparable. No obstant, a banda del que puguin indicar les normatives de concessió de freqüències autonòmiques quant a la presència del català, Jaume Roures considera que no s’ha de menysprear la possibilitat que ofereix la TDT d’incorporar diversos idiomes a través dels  seus canals d’àudio. Com sigui, considera que els canals públics s’han de dimensionar, és evident, però també han d’estar suficientment dotats materialment i pressupostària per poder programar amb qualitat. És clar, també, per Roures, que les televisions públiques mai no han de pagar més per mantenir la seva estructura que per dissenyar i omplir els seus continguts. En voler incorporar el nombre més alt de televidents a les seves propostes i per donar ple sentit al seu servei públic, han de competir. Per aquesta raó no és contrari a què les televisions públiques pugnin per fer-se amb l’exclusivitat d’esdeveniments que poden suposar inversions econòmiques importants, però d’alt rendiment quant a quotes de televidents.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Bé, no sé com va anar exactament la conferència, però suposo que el senyor Roures no va dir que als informatius de La Sexta no s’emeten declaracions en català per norma. Si no, pregunteu a algun dels periodistes que treballen a la delegació de La Sexta a Catalunya. Suposo que sempre es pot fer una excepció amb alguna cosa que si no l’emets fas el ridícul, però aquesta és la norma. Declaració en català ni es dobla ni es subtitula, simplement no s’emet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.