marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

16 de novembre de 2013
0 comentaris

MÉS COPS DE CAMPS A L’ESCOLA PÚBLICA: SENSE BEQUES DE MENJADOR

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (www.ine.es) i d’acord amb les dades definitives del 2011, a les Illes Balears, el 55,5% de les famílies passaven el mes amb estretors. Amb certa dificultat ho feia el 24,4%; amb dificultat el 18,3 i amb molta dificultat el 12,8. A l’altre extrem, l’1% passava el mes amb molta facilitat, el 17 amb facilitat i el 26,6 amb certa facilitat.

 

Les dades són sempre fredes i a voltes reconsagradament envitricollades. En aquest cas, però, em sembla que són tan glaçades com clares. Les dades provisionals referides a l’any passat no milloren gens aquesta taula estadística.
I vénen a tomb per indicar que el patrimoni humà de l’arxipèlag està tan degradat com bona part del seu patrimoni natural. Contràriament al clixé que s’ha escampat arreu, a les Illes no tot són cocoters i platges per passar-hi tot l’any amb poca roba, ni fermam els cans i cusses amb llonganisses o botifarrons. Per molt que costi de creure als que no saben on situar-nos geogràficament, hi neva pràcticament cada any i, a més, tenim unes bosses de pobresa i de marginalitat humana impròpies d’una terra que ha propiciat fortunes a molt pocs. Aquestes terres nostres voltades de mar són des de fa una eternitat carn d’espoli de part d’un estat que les ignora, que no vol saber res ni del malbaratament del seu patrimoni natural, cultural o lingüístic, ni del patiment d’excessius illencs.

I a aquesta enrabiada, a aquest rot agríssim, l’ha provocat el lacònic anunci de la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats, la inefable Joana M. Camps, que indica que per al curs 2013-2014 no hi haurà ajudes per a menjadors i transport escolars. Cal recordar –i encara enrabia més!- que la millora d’aquestes ajudes tant en la dotació econòmica com en la convocatòria, tramitació i resolució, formava part de les reivindicacions contingudes en la motivació de la vaga indefinida de docents iniciada el 16 de setembre.

I cal indicar, també, que aquesta partida passà del milió d’euros l’any 2010, als 900.000 el 2011; el 2012 passà a ser de 700.000 i el 2013 de 600.000.

Com més temps passa, més irresponsabilitat demostra el Govern Bauzá. De cada dia supera el menyspreu absolut a la ciutadania de les illes, en concret la més necessitada d’eines i recursos, i la que més arreladament vol viure. De cada vegada més li costa dissimular el seu autoritarisme i el seu apartheid lingüisticocultural.

És probable que la consellera del TIL acabi per rectificar i serà igual: ha demostrat a bastament allò que vol: degradar fins a l’extenuació l’escola pública.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.