marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

31 de desembre de 2010
0 comentaris

MALLORCA ENS AGRADA

El passat dia 29 de desembre, l’Obra Cultural Balear omplí a vessar el Teatre Principal de Palma per celebrar el 31 de Desembre. Els Germans Martorell, acompanyats de Mateu Matas “Xurí”, Francesc Ribera “Titot”, Miquel Brunet, Miquel Carbonell i Andreu Julià, i l’Orquestra de Cambra de Llucmajor, que interpretà “Al-Mayurqa clàssic”, enardiren els assistents. En l’acte es presentà la campanya “Mallorca, m’agrada!” que l’entitat engegarà en començar el nou any. Aquest és el parlament que serví de tret de sortida: 

Mallorca ens agrada. Ens agrada tenir un país amb tots els elements necessaris per seduir i que és capaç de ser més seductor encara. Aquesta illa nostra, des de fa prop de vuit-cents anys no s’ha cansat mai d’engendrar grans creadors, excelsos artistes, eminents homes de ciència. I també n’ha acollit generosament molts altres que han contribuït a fer-la gran, molt gran. La nostra limitada extensió no  ens fa petits ni prescindibles perquè compartim història, llengua, cultura i horitzons amb els altres Països Catalans que volen participar del concert mundial amb veu i ulls propis.

Mallorca ens agrada. Ens agrada que tots els qui compartim la seva extraordinària bellesa geogràfica ihumana, en corresponguem amb el compromís en ferm de preservar-la de tot mal i de valorar i estimar tot allò que la identifica i personalitza. Per tot el que ens ha donat i el que ens dóna aquesta  pròdiga terra nostra, hem d’aixecar l’ànim i l’orgull de pertànyer-hi. Hem d’enfortir coratjosament l’esperit que ens hi arrela sense cap recel, lliurats de tota casta de prejudicis i amb la certesa que aquest afany no serà debades.

Mallorca ens agrada. I ens agrada culta, enderiada pel coneixement i instruïda perquè la cultura, a més d’esdevenir la porta de la llibertat, és l’agent que millor pot vertebrar i cohesionar l’illa. És a partir dels nostres trets propis que hem de rebre i acollir els qui de Mallorca en volen fer fonament del seu futur. I per això, hem de tornar a posar en valor l’esforç, el rigor i l’excel·lència. Hem de seguir estimulant i apreuant la creativitat, l’estudi i la investigació que millor ens prestigiïn illa endins i mar enllà

Mallorca ens agrada. I, per això, l’OCB demana més diligència en la preservació, difusió i apreuament del nostre patrimoni, tangible o immaterial. Des de l’OCB també exhortam tots els qui vivim a l’illa a seguir treballant -sense plànyer cap esforç- per aixecar el país i que esdevingui mirall de cultura, de llibertat i de solidaritat.

Mallorca ens agrada. I ens agrada la seva gent il·lusionada i engrescadora; la que és capaç de deixondir  l’ensopiment i encendre la flama del coratge; la que és atenta i vigilant alhora; la que noblement es mou per ella i empeny els altres a fer-ho; la gent que té fusta de guanyadora i no dóna mai el braç a tòrcer. Ens agrada Mallorca perquè ho té tot perquè l’estimem.

Mallorca ens agrada i per això no la podem decebre. Per tant, amunt, ànimes fortes!, que el crit eixordi: Mallorca, m’agrada!

Jaume Mateu i Martí,
Teatre Principal de Palma, 29 de desembre de 2010


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.