marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de juliol de 2019
3 comentaris

MALES IMATGES PER ALS TURISTES

L’any 2018, de cap a cap d’any, passaren per Mallorca 11.954.851 visitants o turistes. A Menorca, 1.440.897 i a Eivissa i Formentera 3.200.446. Com si tota la ciutadania brasilera de Sao Paulo, una de les ciutats amb més població del món, passàs per l’arxipèlag. No està de més indicar que la superfície de Mallorca és de 3.640 km², la de Menorca 692, la d’Eivissa 577 i la de Formentera ‎83,24 km² . En total, cinc mil quilòmetres quadrats, per fer el compte just. Vull dir amb això que la pressió demogràfica sobre aquest esquifit i fràgil territori voltat de mar, sobretot durant els mesos d’estiu, és d’una dimensió gairebé insuportable.

Més que res, perquè aquesta milionada de visitants consumeixen béns i serveis que comporten servituds de conseqüències capitals al capdavant de les quals hi podem incorporar el consum d’aigua de boca i el tractament dels residus, que s’han de tractar de la millor manera per no malmetre el medi ambient. I això per no parlar de la contaminació que provoquen els mitjans amb els que arriben, es mouen i se’n tornen, i la fragilitat en què deixen els nostres ecosistemes.

No es tracta de parlar, ara i aquí, de la quantitat i de la qualitat dels beneficis -a tots els qui vivim i patim l’arxipèlag, no només a una part- que ens deixa aquest model turístic massificat, depredador i empobridor; ni de proposar un canvi de patró econòmic que, tanmateix, s’imposa. Voldria, en tot cas, fer llum sobre la subordinació que es fa de tot el que públicament s’engega a aquests visitants en tropell. Altrament dit: tots els projectes, programes i fulls de ruta illencs es pensen i es dicten pensant només en el turisme més agressiu. El batlle Isern, per exemple, va escampar arreu fa uns anys una campanya que es feia dir «Passion for Palma de Mallorca» o «Passion for enjoying Palma de Mallorca», així, en anglès, només, com si sols visitessin Ciutat persones angloparlants; una crida únicament i exclusiva als que venien, no als que hi érem.

Ahir mateix, i dit amb tot l’afecte del món, la portaveu del PI al Consell de Mallorca, Xisca Mora, es queixava de les obres en les carreteres que s’executen en plena temporada turística perquè «aquesta situació genera cada dia importants retencions i una mala imatge per als turistes que visiten l’illa i es troben amb aquests problemes». Les retencions que provoquen aquestes obres les patim tots, illencs i visitants, i sobre la mala imatge d’aquest fet caldria parlar-ne molt i espès. Com a patidor d’aquestes obres em dolen, sobretot, les persones que hi fan feina, patint una calorada sufocant. I ells, els antics caminers, quina mala imatge donen?

La pitjor imatge, per a mi i probablement per a molts d’aquestes milionades de visitants, és veure com cedim terra, conreu i arrel a un dels elements que, a la llarga, més mala vida ens dona per contaminar l’aire, com és el cotxe. La pitjor imatge per als turistes és el nombre incalculable d’autos que circulen fins a col·lapsar fins i tot els camins interiors asfaltats. I aquesta crítica no és cap signe de turismofòbia, ans al contrari: indica exigir la qualitat de vida que mereixem tant els illencs com els visitants.

Les males imatges per als turistes són les agressions constants a la posidònia, per exemple; l’amuntegament de barques, barquetes i barcasses a qualsevol cala o caló de l’arxipèlag i, sobretot, la renúncia que em fet a ser qui som per voler ser serfs de la cobdícia, una contribució a una mena de vedell d’or que acabarà consumit, com correspons a tots els ídols.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. El vedell d’or no acabarà mai consumit;allà el téns davant la Borsa de Nova York;els què acaben consumits fins a desaparèixer del tot són el seus adoradors.Mallorca és La Gran Prostituta de la Biblia.Fa moltíssims anys què a n’aquesta illa hi pots observar l’efecte de la pluja àcida damunt les plantes de la Serra i encara no he vist cap artícle alertant sobre aquest fet ni cap reportatge periodístic.Pensàu en tots es mals i desgràcies que ens han esdevinguts fins ara i tots es que queden per venir.El paradigme actual ens està emmalaltint,matant,torturant,capolant,mostiant,destruïnt,duguent-nos a tots a l’escorchador què té el nom de Democràcia i què no permet viure bé més què a n’es polítics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.