marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de juliol de 2011
0 comentaris

L’OCB ES REUNEIX AMB JOSÉ RAMÓN BAUZÁ

Una delegació de l’Obra Cultural Balear, formada pel seu president, Jaume Mateu, i pel coordinador de  l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, s’ha reunit avui horabaixa amb el president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, i amb el conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch. Ha estat la primera presa de contacte de l’entitat amb el nou Govern. La trobada ha estat cordial. El president del Govern ha escoltat les propostes que li ha fet arribar l’OCB.

L’entitat capdavantera en la lluita a favor de la llengua, la cultura i el país ha demanat a Bauzá, en paraules del seu president, Jaume Mateu, que “es concentri en la lluita contra la crisi econòmica i que no perdi ni un minut en lluitar contra suposats gegants catalanistes, que, en realitat, són molins de vent  que impulsen la convivència i la cohesió social”. L’OCB també ha ofert al president del Govern “la força de l’OCB, l’entitat de la societat civil més potent i organitzada de les Illes Balears, per avançar en la cohesió social i la recuperació econòmica”.

L’entitat també ha fet una sèrie de demandes en relació als àmbits en què ha fet feina des de la seva  fundació l’any 1962: la promoció de la llengua i de la cultura, la reivindicació del màxim nivell d’autogovern i la defensa de l’educació com a eina de cohesió social.

En matèria de llengua, l’OCB ha demanat a Bauzá “que no es faci de la qüestió lingüística un cavall de batalla ideologitzat per fer política de partit i que es respecti el consens de la dècada dels anys 80 en matèria de política lingüística, que va permetre, entre d’altres avanços, l’aprovació per unanimitat de la Llei de Normalització Lingüística. Aquest consens ha de permetre avançar inequívocament cap a la plena recuperació de la nostra llengua. Ara per ara, aquest és el punt de trobada possible entre tots els  sectors socials; l’alternativa és el conflicte”.

Com a impulsora de la cultura, l’OCB ha demanat al president que “es faci una aposta decidida per potenciar la indústria cultural, especialment del sector audiovisual. Des de l’OCB creim que una aposta  forta per la indústria audiovisual serviria per crear molts llocs de feina i ajudaria a una sortida més ràpida de la crisi econòmica”.

En matèria de defensa de l’autogovern, l’OCB ha instat Bauzá a fer feina per assumir les noves competències incloses dins l’Estatut d’Autonomia de Balears. L’entitat considera fonamental acabar amb l’espoliació fiscal, que és un dels principals problemes que pateixen les Illes Balears, i ha demanat al  president que reivindiqui el control dels ports i els aeroports, infraestructures amb una importància  estratègica per a les nostres illes.

Per últim, com a entitat vinculada des de fa molts anys al món de l’educació, àmbit d’una gran  importància per al futur de les Balears, l’OCB ha demanat al president que “confiï en el professorat i que el converteixi en el principal protagonista del procés d’aprenentatge”. L’OCB també li ha demanat que “es  reforci el paper de l’educació com a agent de cohesió social, tenint en compte el repte que representa que a les nostres illes actualment hi siguin presents persones provinents dels cinc continents,
que representen una gran diversitat lingüística i cultural”.

L’OCB i el Govern han acordat mantenir una interlocució permanent a través del conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.