marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de juliol de 2013
0 comentaris

L’OBRA CULTURAL BALEAR DÓNA SUPORT ALS DOCENTS

L’Obra Cultural Balear considera que, fins ara, l’anunci i aprovació del Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears (o Decret TIL) no ha fet més que crear malestar entre la majoria de la comunitat educativa. Des de fa mesos, aquest rebuig s’ha expressat a través de diversos mitjans -protestes al carrer, cartes al director, tancades etc.- i des d’una gran varietat d’òrgans tant educatius -claustres d’escoles i centres de secundària, consells escolars, assemblees de docents o plataformes ciutadanes- com polítics, des dels plens dels ajuntaments.

 

L’OCB creu que la implantació d’aquest decret no compta amb les garanties mínimes necessàries per a una correcta aplicació. D’una banda, no té en compte el criteri de qualitat perquè la formació del professorat no és l’adequada, ni tampoc s’ha avaluat ni planificat el grau de coneixement d’anglès necessari per part dels alumnes per començar a rebre-hi les matèries. D’una altra, no disposa dels recursos econòmics necessaris ni compta amb la implicació dels agents educatius, que són els que l’han de dur a terme.
Sigui com sigui, l’OCB destaca i denuncia per damunt de tot que la implantació d’aquest decret suposa el retrocés de la llengua catalana en els centres educatius. Si l’esperit del Decret anterior, conegut com a “de mínims” (Decret 92/1997, de 4 de juliol, que regula l’ús i l’ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les illes Balears, en els centres docents no universitaris de les illes balears) era equiparar en l’escola el desequilibri que hi havia de les dues llengües oficials en  el carrer, ara, amb aquest nou plantejament, l’equilibri desitjat deixarà de tenir efecte.

Per tot això i perquè en definitiva el decret suposa un atac al principi de llibertat de les famílies, l’OCB  demana al govern que rectifiqui i s’assegui a negociar amb els docents i els sindicats. De la mateixa manera, l’entitat dóna suport als docents que el pròxim mes de setembre tenen previst dur a terme una vaga indefinida amb motiu de la implantació del Decret TIL.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.