marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

31 de gener de 2018
0 comentaris

LLOMPART I ELS DESFAVORABLES

El Partit Popular i Ciudadanos han vetat una declaració del Consell de Mallorca favorable a Josep M. Llompart i a tot el que ens llegà, en consonància amb el seu «any» que commemoram el 2018. Segons ells, rere aquesta iniciativa s’hi amaga una declaració «molt política», expressió que, en puritat, no vol dir res -i molt menys de dolent- però que per a ells significa que s’hi amaga el verí de la dolentia, una doble intenció intolerable o el llombrígol del dimoni cucarell. Res de nou, per desgràcia.

I tanmateix Llompart també és seu, també els pertany per molt que en vulguin renegar per raons «molt polítiques». Tot allò que ens descobrí i que ens ensenyà amb una paciència semblant a la de Job, ells, els seus afiliats i simpatitzants, ho reberen i ho continuen rebent com tothom; i els serví i els serveix per conèixer-se, per conèixer i reconèixer la nostra literatura, els nostres autors, per molt que ara els vulguin ignorar o silenciar. És així de senzill: no poden menysprear Llompart perquè el coneixen i saben prou bé la feinota feixuga (te tenc ben present, Bartomeu Fiol) que va fer no per ell, sinó per nosaltres, per la salut del poble que compartim. I per això renegar de Llompart pot voler significar renegar del país.

És de caixó que el Partit Popular i Ciudadanos s’equivoquen i estaria molt bé que rectificassin: per Llompart, sens dubte, per reconèixer tot el que construí a força de perseverança, rigor i excel·lència; i també per aquestes terres voltades de mar: mirar part damunt les línies ideològiques per poder abastar tota l’extensió dels nostres dominis és tan necessari com exigible a l’hora de posar peu fiter i traçar camins de futur. I ja que hi som, també estaria bé que uns i altres abandonassin d’una vegada per totes l’estultícia que proposen i pretenen imposar; i que deixin de perseguir la llengua catalana -que és la nostra- propugnant el seu esquarterament, i de desfer -amb un delit indissimulable- el poc país que tenim.

S’imposa la rectificació, però tant el Partit Popular com Ciudadanos frueixen amb altres imposicions.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.