marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de juliol de 2011
1 comentari

LES RAONS DEL TANCAMENT D’ONA MALLORCA I [M]

Diu Maria Salom, presidenta del Consell de Mallorca, que no ha estat fàcil prendre la decisió de tancar Ràdio i Televisió de Mallorca. Estam en el dret de no creure-ho, sobretot si hom té en compte que seguidament treu pit per manifestar que, en campanya electoral, el seu partit va ser “honest” atrevint-se a anunciar el seu tancament. Honest amb qui o respecte a què? En el seu discurs d’investidura digué, com anteriorment ho havien fet el president del Govern i el batlle de Palma, del seu mateix partit, que una de les seves prioritats seria generar llocs de feina. Liquidant aquest ens envia a l’atur més de cent persones d’un cop. Bona generació d’ocupació!

Allò que no dirà mai Maria Salom és que decreta el tancament de la Ràdio i Televisió de Mallorca per ser conseqüent –honesta?- amb una ideologia i una pràctica política clarament antimallorquines. Maria Salom decideix la seva clausura perquè Ona Mallorca i [M] són dues eines de primer ordre en el procés d’enfortiment de la nostra llengua, que el seu partit (el “popular”) vol aturar de cop.

Ona Mallorca i Televisió de Mallorca obtenen uns rèdits socials indiscutibles, però aquests guanys no interessen gens, ans al contrari: destorben al conservadorisme illenc que és una simple sucursal llagotera de l’espanyol.

Per mers fonaments ideològics començaren a caure les direccions, departaments o àrees de normalització lingüística del Govern, dels Consells i dels més importants ajuntaments governats per majories del PP i ara li toca el rebre a Televisió de Mallorca i Ona. És prou sabut i notori que els actuals responsables polítics que estan al capdavant de les institucions capitals de l’arxipèlag abominen l’idioma  propi de Mallorca i que advoquen per una castellanització progressiva. Les excuses de la crisi econòmica i la raó d’estalvi són de molt mal pagador, a part de ser altament tòxiques perquè volen donar a entendre  que la llengua i la cultura pròpies de les Illes Balears i Pitiüses suposen un llast econòmic, una mena de penalització o peatge.

Maria Salom tanca Ràdio i Televisió de Mallorca perquè és un servei públic independent, de qualitat demostrada i molt proper; perquè reuneix les televisions locals de Mallorca moltes d’elles en funcionament des de fa anys; perquè és un instrument públic econòmicament dimensionat i, per tant, sostenible; i perquè, entre moltes més virtuts, ha contribuït al recobrament de la nostra història i, sobretot, de la nostra memòria, qüestions que provoquen urticària i quelcom més que frega l’aversió a aquest conservadorisme passat de rosca.

Maria Salom tanca Televisió de Mallorca no perquè sigui cara, sinó perquè la llengua, la cultura, la història i el dia a dia de l’illa no ocupen cap lloc preferent en la seva política. En aquest sentit cal recordar que abans d’iniciar la campanya electoral Maria Salom advocava per la supressió del Consell que ara presideix.

Podreu trobar les declaracions de l’encapçalament al Diario de Mallorca d’avui, 8 de juliol.http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2011/07/08/salom-quiere-destinar-dinero-tv-mallorca-obras-locales-servicios-sociales/685038.html

EL FOTODOR
03.10.2016 | 1.10
ELS QUE LA PENSEN BONA
15.06.2018 | 11.13

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Jo estaria disposat a creure que els motius poden ser tan sols els econòmics, estrictament els econòmics…si a partir d’ara a IB3 es veiés un intent de millorar la qualitat de la seva programació, que sempre s’ha volgut acostar al model de Tele5: per exemple, amb algun programa crític, un programa d’entrevistes com el de Neus Albis, la desaparició del qual em sembla una gran pèrdua. Pens que som una comunitat provinciana i decadent…
    Salutacions cordials
    Ma
      

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.