marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de setembre de 2012
2 comentaris

LES POSSESSIONS DE BUNYOLA

Anit, a la clastra d’Alfàbia estibada de gent, Àngels Fermoselle i els autors, Gaspar Valero i Martí, Bàrbara Suau Font i Jaume Mateu Verdera, presentaren el volum “Les possessions de Bunyola. Història i Patrimoni”, editat per José J. de Olañeta i amb la col·laboració de més de cent-trenta subscriptors.

 

Aquest primer volum de les possessions del terme bunyolí presenta la descripció de 31 possessions. Des de la de Barcelona i de Son Palouet, al nord del municipi, s’inicia un recorregut pels quatre punts cardinals i en sentit contrari a les agulles del rellotge. Per raons d’espai, en aquesta primera avançada no s’inclouen les possessions d’Orient i de la Vall d’Honor, que formaran el segon volum de l’obra, hores d’ara en procés d’elaboració. Cada possessió ocupa un capítol que compta amb localització, notes històriques i descripció arquitectònica. La història de cada possessió constitueix un apartat especialment treballat, amb notícies sobre els seus propietaris i persones lligades a la finca, i també amb l’aportació de dades profuses sobre la producció agrícola. La descripció dels elements arquitectònics i patrimonials, arrodoneix cada capítol.

Treball necessari –es començà a gestar fa més de quinze anys-, rigorós i precís que presenta amb passió continguda els espais, els noms, els ormejos, els oficis, els treballs, els penars i els esquinçalls d’esperança dels bunyolins. Dit d’una altra manera, el tramat d’artèries per on transcorregué fins no fa gaire la saba dels que ara en formam part.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.