marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 d'agost de 2016
0 comentaris

LES PETGES DEL CARTELL

Tafanejar pels arxius d’entitats o persones amb certa incidència en la història dels pobles és tan alliçonador que caldria que fos una mena d’obligació per a tots aquells que no temen el coneixement, apreuen la terra que estimen i mantenen ben llustrades les bieles de les revoltes que cal engegar tostemps. Així, capbussar-se en la documentació que acumula l’Obra Cultural Balear des de fa 54 anys ajuda –i molt!- a entendre el present de l’arxipèlag, sobretot de Mallorca.

Per això, tornar a veure un cartell de 1973 que informa de la “1ª campanya del mallorquí” fa molta llum sobre els aires que alenaven tant les illes nostres com l’entitat. El cartell retrobat conserva les petges del seu ús. Fins i tot manté –ni que sigui precàriament- la cinta adhesiva que s’emprà per enganxar-lo a part o banda. D’aquesta manera, a part del missatge del cartell, aquest en concret condensa i conserva part de la feina que se li encomanà i que va fer, sens dubte, diligentment.

Fa exactament 43 anys, en Franco encara manava al dictat, signava condemnes a mort i nomenava qui volia que seguís dictant un cop ell ja no hi fos: Luís Carrero Blanco. Fa exactament aquests anys que l’Obra Cultural Balear desafiava el dictador i feia a saber que formàvem part d’un poble que havien condemnat a la invisibilització; i que el nostre parlar també s’escrivia, ves per on. I l’entitat s’oferia a donar a conèixer el poble i la seva llengua. Tot un repte que s’assolí admirablement i efectiva. Una revolta que reeixí. Si se n’engeguen de noves, de rebel·lies com aquestes o de més calat, ben segur que també reeixiran. Perquè tenim poble.

TANCAT PER INVENTARI
03.10.2009 | 8.28
AOMBRAR
26.07.2022 | 7.49

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.