marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de novembre de 2012
0 comentaris

LES INVERSIONS DEL GOVERN BAUZÁ EN CULTURA I POLÍTICA LINGÜÍSTICA PER AL 2013

Tot i la complexitat, per les modificacions en la presentació dels pressuposts de les illes, l’Obra Cultural Balear està estudiant les quantitats que el Govern Bauzá dedicarà l’any vinent a cultura i a política lingüística tot comparant-les amb l’exercici actual. D’una primera análisis de la suma de les partides de la Direcció General de Cultura i Política Lingüística (que inclou l’Institut d’Estudis Baleàrics, IEB) se’n desprèn la reducció d’un 21,23%: dels 8.984.680 actuals es passa als 7.077.558.

 

És a dir, un irrisori, lamentable i cínic 2% dels 3.574.246.871 que manejarà l’any que ve el bauzanisme.

Cal destacar que la partida dedicada a la promoció de la llengua catalana (COFUC), de la cultura (IEB) i de la promoció exterior (que inicialment havia de fer l’Institut Ramon Llull i que, amb la sortida del Govern de les Illes, assumirà l’IEB) pateix una retallada del 29%: dels 2.195.958 d’€  d’ara  al 1.568.814.

Concretant, desapareixen les ajudes destinades a entitats sense afany de lucre (140.687 € enguany) i les partides lingüístiques i culturals previstes per a la UIB es retallen espectacularment, més d’un 88 per cent: de 100860 € a 12000. També es queda sense partida la Fundació del Teatre Principal d’Inca. Curiosament, però, es manté intacta l’aportació pública a la Fundació Robert Graves presidida pel batle de Deià i destacat dirigent del Partit Popular, Jaume Crespí, i de la que Bauzá n’és el vicepresident.

Pel que fa a les instal·lacions culturals públiques, només el Museu Puig des Molins, a Eivissa, veu incrementat el seu pressupost en més d’un 15% ; la resta mantenen o bé veuen reduït un poc el seu pressupost.

Amb aquesta primera aproximació als nombres lingüísticoculturals, resta clara la importància que per al govern de Bauzà, Bosch, Delgado i companyia té la promoció cultural dels illencs; de la lingüística no cal insistir que no els importa gens i que fan tot el que poden perquè llangueixi fins a extingir-se.

No t’apuris, em diu el veí, que ben aviat s’ho trobaran. I sa dona que li demana a quin sant hi hem de dur els ciris.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.