marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de maig de 2016
0 comentaris

LES ELECCIONS GENERALS COM A OPORTUNITAT DE FER SENTIR LES ILLES

Ara que es preparen les eleccions estatals del juny i que es parla molt i espès per conformar aliances o coalicions, hom demanaria que, donat el comportament de l’Estat amb aquestes illes nostres i la situació, en tots els ordres, que presenta l’arxipèlag, la prioritat de totes les candidatures fos l’interès general i no els legítims interessos dels partits.

Són moltes les llums d’alarma que, de fa temps, es mantenen enceses a les illes –des de l’espoli fiscal, a la crisi endèmica dels llocs de treball tot passant per la secundarització decretada a la llengua catalana- com per no fer un esforç i conjuminar totes aquelles forces que volen unes illes el més emancipades possible, amb el dret a decidir com a far, allunyades del provincianisme que les aclapara i emmanilla, i decidides a cohesionar la nostra gent –l’autòctona i l’al·lòctona- a l’entorn i a través de la llengua catalana.

I ja que i som, no hi és de més recordar allò que molts dels que ara mateix estan en disposició d’accedir a un escó en el Congrés dels Diputats clamaren fa cinc anys durant la campanya de l’OCB “Mallorca m’agrada”. La crida inicial d’aquesta campanya, canviant la referència expressa a l’illa major per la referència a l’arxipèlag enter, deia així:

 

Ens agrada tenir un país amb tots els elements necessaris per seduir i és capaç de ser més seductor encara. Aquestes illes nostres, des de fa prop de vuit-cents anys, no s’han cansat mai d’engendrar grans creadors, excelsos artistes, eminents homes de ciència. I també n’han acollit generosament molts altres que han contribuït a fer-les grans, molt grans. La nostra limitada extensió no ens fa petits ni prescindibles perquè compartim història, llengua, cultura i horitzons amb els altres Països Catalans, que volen participar del concert mundial amb veu i ulls propis.

Ens agrada que tots els qui compartim la seva extraordinària bellesa geogràfica i humana, ens corresponguem amb el compromís en ferm de preservar-les de tot mal i de valorar, estimar i privilegiar tot allò que les identifica i personalitza. Per tot el que ens han donat i pel que ens donen aquestes pròdigues terres voltades de mar, hem d’aixecar l’ànim i l’orgull de pertànyer-hi. Hem d’enfortir coratjosament l’esperit, la paraula i la veu que ens hi arrela sense cap recel, lliurats de tota casta de prejudicis i amb la certesa que aquest afany no serà debades.

Ens agrada un país culte, enderiat pel coneixement i instruït perquè la cultura, a més d’esdevenir la porta de la llibertat, és l’agent que millor pot vertebrar i cohesionar les illes. És a partir dels nostres trets propis que hem de rebre i acollir els qui de l’arxipèlag en volen fer fonament del seu futur. I per això, hem de tornar a posar en valor l’esforç, el rigor i l’excel·lència. Hem de seguir estimulant i apreuant la creativitat, l’estudi i la investigació que millor ens prestigiïn illes endins i mar enllà.

Ens agrada la gent del país il·lusionada i engrescadora; la que és capaç de deixondir l’ensopiment i encendre la flama del coratge; la que és atenta i vigila alhora; la que dignament es mou per ell i empeny els altres a fer-ho; la que té fusta de guanyadora i no dóna mai el braç a tòrcer. Ens agraden les illes nostres perquè ho tenen tot perquè les estimem amb la passió per estendard i la noblesa per divisa.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.