marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 de setembre de 2011
0 comentaris

LES 20 CANÇONS TRADICIONALS DELS BLAUETS DE LLUC

El passat divendres, l’Escolania del Santuari de Lluc (els Blauets), en el claustre de la basílica cantaren, sota la direcció de Ricard Terrades i amb Andreu Riera al piano, les cançons contingudes en el disc “20 cançons tradicionals“. Es tracta d’un CD coproduït per l’Obra Cultural Balear basat en cançons populars mallorquines. El disc va ser enregistrat a Lluc entre l’11 de maig i el 15 de juny de 2011 i postproduït després per Miquel Brunet a l’estudi de so d’Ona Edicions. L’arranjament de les melodies ha anat a càrrec del compositor Baltasar Bibiloni, antic director de l’Escolania i un dels compositors més prolífics de  Mallorca. El disc “20 cançons tradicionals” és una recopilació de temes del folklore de Mallorca, Menorca, Catalunya, València i de França i Anglaterra traduïdes al català. A elles s’hi afegeix una cançó de Baltasar Bibiloni. El disc vol ser una eina de treball útil per a les escoles i un element de difusió de la feina que fan els “Blauets”, una formació de 27 nins i nines, d’entre 7 a 14 anys. 

Abans del concert, el prior de Lluc, mossèn Jaume Reynés, i el president de l’OCB feren sengles parlaments. El de l’entitat deia així: Per l’OC ha estat un honor, primer, i un plaer després, col·laborar amb el Monestir de Lluc i amb la seva Escolania en la realització d’aquest treball admirable i meritori. Ha estat un honor per tot el que Lluc representa per Mallorca i els qui la vivim i l’estimam de veres. És aquí, justament, en el cor de la Serra de Tramuntana que ja és patrimoni cultural de la humanitat, on més s’apregonen i s’afermen les arrels del nostre poble. És aquí, a Lluc, on la flama de la nostra llengua hi troba la seva millor custòdia.

I també ha estat un plaer col·laborar amb els nins i amb els bons amics de l’entitat que m’honora de presidir: el director de l’Escolania, en Ricard Terrades; el pianista i antic Blauet Andreu Riera i el productor musical Miquel Brunet.

També suposa un orgull per a l’OC compartir aquest projecte amb Baltasar Bibiloni, autor dels arranjaments de les cançons que incorpora el cedé, i que l’any passat va rebre el Premi 31 de Desembre  Emili Darder per la seva extensa i encomiable obra musical i pedagògica.

A més d’un honor, un plaer i un orgull, també era un deure de l’OC contribuir a la difusió del treball que fa  l’Escolania de Lluc i dels valors que vol transmetre. L’esforç, la creativitat, el rigor i l’excel·lència, entre molts d’altres, conformen el projecte educatiu dels Blauets, uns atributs que convé reafirmar perquè són els únics que ens poden rescatar d’aquesta crisi profunda que no deixa res per verd i que no sols afecta l’economia.

L’Escolania de Lluc, en aquest treball que ara presentam, posa aquests valors tan preuats i necessaris al servei de la nostra cultura. A través d’algunes de les cançons que des de fa segles formen part del nostre patrimoni immaterial, del nostre codi genètic, els Blauets llancen al món una mostra de la nostra particular manera de dir la tendresa; de percebre l’amor; de viure la festa; de sentir el batec de la terra;  ’honorar la paraula que des de fa prop de vuit-cents anys ens marca elcaràcter.

Els nostres Blauets ja han fet la seva feina i molt ben feta. Ara ens correspon a nosaltres respondre a la seva generositat fent-la córrer arreu, sobretot entre els nostres infants i a les nostres escoles. Les nostres cançons tradicionals en les veus de l’Escolania de Lluc poden esdevenir una eina de primer ordre per ajudar els nouvinguts en la necessària identificació amb nostre caràcter, amb la nostra personalitat col·lectiva.

Al cap i a la fi, la manera més efectiva d’afrontar les dificultats per on passa i fan passar la nostra llengua i la nostra cultura és valorant com es mereixen i adquirint els fruits esponerosos dels nostres  creadors i pensadors; propagant i consumint els productes culturals expressats en la llengua d’aquesta  terra nostra que tant costa preservar. En aquest sentit, el cedé que presentam ara no pot ser més mallorquí i, precisament per ser absolutament mallorquí, és autènticament universal.

Enhorabona i gràcies infinites a totes aquelles persones que han fet possible aquest prodigi. I molts  d’anys a l’Escolania de Lluc.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.