marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de maig de 2021
0 comentaris

L’ENIGMA ÉS EL LLOP

Sí: tota persona és un enigma, una cova fosca inexpugnable per a qualsevol altra persona. Un cor bategant que amaga l’origen i el desenvolupament dels pensaments que volen adir-se amb la claror. I un silenci secret que només s’insinua feblement quan canvia d’amagatall i de negror, tot deixant a l’aire un regust d’angoixa i desassossec.

Algú, des d’una distància tan imprecisa com incòmoda, canta gregorianament en fer-se càrrec d’aquestes ximpleries impròpies d’una ment moblada amb els elements reflexius mínims per no sentir-se ni mostrar-se pedra o llenya morta.

En veure l’escena que veu qui debana ximplement i impròpia de qui és estugós en les reflexions, però, pot descriure amb tota mena de detalls l’enderroc lent i insuportable dels ordits de la pensa i del regit. Davant ell, un seixantí enamorat fins al moll de l’os, proclama, i sense més sostre que les mans fent teulada, li mostra el tanga negre de filet que li donà la suposada enamorada en saber que ell, de feia anys, no usava calçotets. La dona se’l llevà, conta el ferit per l’amor, dins el cotxe, mentre festejaven, i li digué que se’ls posàs en aquell mateix moment per veure com li quedava. Diu que n’estigué encantada, que feia goig i quelcom més. I l’escàndol de l’ensorrada dels darrers murs de l’assenyament ja és insofrible quan sent que l’enamorat li diu que el problema és que aquell minúscul triangle li deixa un testicle a lloure, fet que el mortifica tant que el fa caminar escagassadament. I un segon inconvenient no gens negligible: que el filet que pren possessió de la regata del cul li remou les morenes, de les que es pensa operar sens falta.

Hom voldria, es diu qui presencia l’escena, en circumstàncies o situacions així, poder prendre quelcom per distreure la perplexitat, que cuita d’embogir. Si, l’enigma és el llop per a l’home.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.