marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

4 de gener de 2021
0 comentaris

L’ELEFANTA TOPSY I LES EXECUCIONS

Culejar per internet, sobretot per a aquells que som pixapins digitals, és una aventura que saps com comença però no com acaba. Manta vegades no trobes allò que cerques –molt probablement per imperícia a l’hora de fer la recerca- o, si trobes res semblant al que cerques, dubtes de la seva certesa, la qual cosa pot convertir la tafaneria en quelcom aproximat a un calvari.

D’altres vegades, fent-te endins de tantes dades, te topes amb referències que no cercaves, que no t’aporten absolutament res però que, per això o per allò, t’enreden una bona estona. Talment m’ha passat avui amb una elefanta que es deia Topsy.

Va néixer al sud-est d’Àsia cap al 1875 i va ser domesticada en un circ de Coney Island, als Estats Units d’Amèrica. En la flor de la vida, als 28 anys any amunt any avall, Topsy matà tres homes, inclòs el seu domador, un mala peça que la maltractava tant com podia i quan anava passat de suc li feia menjar cigarretes enceses. No ho diu la referència, però no és descabdellat pensar que la pobra Topsy, farta de partir, s’enrabià de bon de veres i d’aquí l’endemesa, que les enrabiades d’elefant no són cosa de no res.

Per això, els propietaris de l’elefanta Topsy decidiren condemnar-la a mort sense tenir gaire clar com fer-ho –no són habituals les execucions d’elefants; o si?- perquè de primeres pensaren que la penjarien, però la Societat Americana per a la Prevenció del Maltractament Animal protestà enèrgicament i s’optà per electrocutar-la. I contra aquesta decisió, la societat preventiva no hi tingué res a dir. Coses de nord-americans.

Abans, però, com a preparatiu letal, li donaren pastanagues farcides amb 460 grams de cianur, i ja em diràs per què. O és que no confiaven amb l’efectivitat de l’electrocució? Posteriorment se li aplicà una descàrrega de 6.600 volts que la matà en menys d’un minut. Els electricistes que prepararen el macabre giny d’electrocució estaven relacionats amb la “Edison Company”, empresa de Thomas Alva Edison, l’inventor de la bombeta elèctrica, del telèfon i del fonògraf , entre d’altres. A més, la seva empresa cinematogràfica s’encarregà d’enregistrar el moment de l’execució, instants filmats que també es poden trobar a la xarxa. Més de 1500 persones assistiren a l’esdeveniment.

Pobre Topsy! Avui fa 118 anys, que la mataren. I arreu del planeta segueixen executant persones. Als EUA, sense anar més lluny, l’any 2020 s’aplicaren 17 penes de mort i cap d’elles no ha aparegut en portada de cap mitjà de les nostres contrades. Això sí: si es fa una recerca precisa a internet sabrem el nom de tots.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.