marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 de març de 2016
0 comentaris

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL ES MAJORAL I L’ESTRELLA MOSTREJADA

Des de fa quinze anys, l’Associació Cultural Es Majoral (i la seva revista “Dies i coses”), de Calonge, concedeix cada any l’”Estrella mostrejada”, feta amb pedra de Santanyí per Pep Estelrich, que distingeix els treballs de persones dels voltants d’aquesta vila del migjorn de Mallorca en qualsevol branca de la cultura.

Enguany s’ha guardonat el grup de cultura tradicional “Es revetlers” (http://www.esrevetlers.com), “fills de casa de sonadors i cantadors, de gent balladora i lligada a la festa”. Joves coratjosos, compromesos no sols amb els “batuts vitencs”, sinó també  amb les essències d’aquestes terres nostres de call vermell, que volen conservar l’antic ball pagès.

Aquest guardó es va lliurar ahir dia 1 de març a Santanyí. Els que fan “Es Majoral”, en estar agermanats amb l’Obra Cultural Balear, em convidaren al dinar de celebració i vaig poder sentir, una vegada més, la força dels coratjosos; el valor suprem dels desvetllaments d’aquells que senten la terra, el lloc que els modela i els encobeeix, i s’hi mantenen lleials.

Diuen els de “Es Majoral” que comencen a sentir la fatiga i tanmateix trobaran forces per mantenir el braó i seguir lliurant estrelles mostrejades, que no són bregats debades. Això sí, als que coneixem la feinada que fan sense demanar res mai a canvi, cal que amplifiquem i publicitem, per dir-ho a la moderna, el rigor amb què treballen i l’esforç amb què sembren.

Sense “Es Majoral” i la seva revista “Dies i coses”, els pobles i llogarets que participen de l’influx de Felanitx i Santanyí, socioculturalment, no serien els que són, sens dubte.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.