marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de maig de 2015
0 comentaris

L’ALT VOLTATGE DE LES ELECCIONS

Diuen les cròniques que aquest inici de campanya electoral a les nostres illes tan malmenades en tots els sentits, és de baixa intensitat, expressió agradosa, certament, però que caldria acotar per fer-la més entenedora. Veritat és que els partits hi han gastat poc, tant en publicitat com en riscos programàtics, perquè els tords econòmics i d’idees convincents i elaborades volen baixos, això ho sap tothom.

I si és d’agrair que els partits i coalicions s’hi mirin a l’hora de fer segons quins dispendis, no ho és tant que siguin garrepes a l’hora d’exposar els seus plans, la seva visió de tot plegat i què proposen perquè siguem més ciutadans que ara mateix.

Innegable és, també, que els candidats primers val ala baixa, en general, i parlen i s’expressen, amb excepcions, amb molta poca molla. També és probable que sigui de baixa intensitat, la campanya electoral, perquè la ciutadania, en general i amb poques excepcions, està molt cansada de sentir a dir que molts elegits o digitalitzats per elegits han ficat mà a la caixa de tots i no per conformar-se amb la xavalla. I no només a la caixa dels calerons, han posat la mà, sinó també als sarrons i flascons de la ciència, el seny, la responsabilitat, la dretura, i altres virtuts que no contemplen l’obsolescència programada. Una corrupció, aquesta del saber, la ciència i la sensatesa, tan nefanda o més que l’econòmica perquè fa molt més mal a la llarga perquè condemna a la inanició tots els drets i sobrealimenta els deures.

Tanmateix, només duim quatre dies de campanya i se suposa que a mesura que s’costi dia 24 es pujarà una mica el to. No obstant, passà per Palma Esperanza Aguirre, la còlera de la dreta més dretana espanyola, i varen ser poquets els que acudiren al Born a sentir el poc que digué. I de la metròpoli en vendran més, segurament, de pesos ploma o pesants que oferiran un o dos titulars i se’n tornaran amb un somriure dentrifici impecable.

Al cap i a la fi, els partits i coalicions poden dissenyar a la baixa -en doblers i continguts- la campanya; els qui no hem d’entendre les eleccions autonòmiques i municipals illenques com un tràmit som els ciutadans de l’arxipèlag. La política que s’ha seguit fins ara a tots els nivells des del govern de les illes ha anat en contra dels nostres interessos col•lectius, poca broma. D’aquesta manera, quatre anys més així i la pobresa material, social i cultural farà veritables estralls. Per això, cal acudir massivament a votar pensant que decidirem el futur illenc. Aquest és l’alt voltatge de la nostra decisió.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.