marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de desembre de 2014
0 comentaris

L’AIRE PUR I REVOLTÓS DE CAN ALCOVER

Ahir capvespre començà a Can Alcover, espai de cultural, el XXVIIIè Seminari Blanquerna, que escometrà fins demà diumenge com recuperar l’autogovern i preparar la plena llibertat, repte capital que ens cal assumir com més aviat millor. Obriren aquest debat Climent Garau, president d’honor del Grup Blanquerna i impulsor d’aquests seminaris, i el president Cristòfol Soler.

Instants abans de començar, en el bar canalcoverià que tan diligentment fa anar Antònia Fornès, vaig poder fruir de la conversa amb Garau, Soler i el professor Josep A. Grimalt. Parlàrem d’història, de l’espanyolisme que ens escanya, de la Bíblia i del seus llibres, i de sants, perquè el professor Grimalt ens va dir que tenia a punt d’impremta un llibre que parla d’ells. Dels llibres de la Bíblia en retraguérem el Càntic dels Càntics i la traducció esplèndida de Baltasar Coll, i dels sants, Grimalt en destacà sant Josep, un personatge bíblic tractat amb molta discreció i assenyadament pels textos sagrats, delicadeses que, a nivell popular, no li solen dedicar. I tot tractat amb un sentit de l’humor que no dubtava en cap moment a donar-ho a la rialla fresca. Moments esplèndits que desintoxiquen de bon de veres.

Abans d’aquesta estona de conversa, també havia parlat amb Paul Bilbao, secretari general del Kontseilua, Consell d’Organitzacions Socials. Em deia Paul que de cada vegada s’estenen més els espais en euskera, indrets on parlar en aquesta llengua i ajudar a fer la transferència lingüística que tant li cal. Paul em deia que a Can Alcover s’hi respirava aquest aire de perseverança lingüística i cultural; l’aire dels qui volen projectar-se al futur d’acord amb allò que són i senten.

En Paul Bilbao, en Kinku Zinkunegi, director del programa Euskara Munduan del Govern Basc, i en Joan Melià, parlaren, també a Can Alcover, del repte de les llengües minoritàries, de l’euskera i del català com a llengües en dificultats. Aquesta taula rodona l’organitzà Euskal Etxea Artea de Palma, tot celebrant el dia internacional de l’euskera, el 3 de desembre.

Definitivament, l’aire que es respira a Can Alcover des que obrí el maig del 2008, és tan pur com necessàriament revoltós.

EUSKADI


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.