marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

29 de juny de 2018
0 comentaris

L’ADÉU DE L’ENQUADERNADOR

A Ciutat ha tancat per jubilació un enquadernador força reputat que pràcticament no ha fet res més en sa vida que tractar llibres d’edat i vestir fulls nous, bé sigui a compte propi o d’altri. És, per tant, un veritable artista en el seu ofici encara que ell li agradi més dir-se artesà. El vaig topar ahir fent net el taller i vaig trobar que anava molt alís, ell que és rioler de mena. I no es va torbar gens a dir-me que anava amb les ombres molles perquè estava cansat i molt trist de tirar llibres.

Amb més de trenta anys de negoci propi i propens a estimar i conservar llibres, n’ha acumulat al seu obrador un bon nombre que, en jubilar-se, ha hagut d’evacuar. Per això s’ha dirigit a biblioteques, escoles i altres institucions mirant de col·locar-los però no se n’ha acabat de sortir i no li ha quedat més remei que reciclar-los.

En dir-m’ho m’ha escarrufat. No hi puc fer més: de la mateixa manera que no puc sofrir tirar menjar, no puc tirar cap llibre, i no vull establir cap mena de comparació entre les coses de menjar i les coses de l’esperit. Per edat, m’ensenyaren que dins el plat m’havia de posar allò que me menjaria per no deixar-ne gens. I, de petit, encara he besat la darrera mossegada de pa del berenar de l’horabaixa abans de llançar-lo.

Quant als llibres també m’ensenyaren que sempre eren a l’abast per acudir-hi quan hom volgués i a cada repassada hom hi trobava cosa nova. Per això s’havien de conservar, perquè és en les relectures que adquireixen el valor i es revaloritzen a cada relectura. I per això vaig entendre perfectament el neguit de l’enquadernador.

Si llastimós és perdre un enquadernador de prestigi, encara és més deplorable que ho hagi de fer desfent-se a la mala de part de la seva feina.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.