marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de maig de 2010
8 comentaris

LA VILA QUE EM VA VIURE

Vaig néixer a Bunyola, a l’indret conegut per ca na Vidre, ja fa molts anys. Diu ma mare que per néixer no vaig necessitar ni la comare ni el metge: mentre pujaven a ca nostra, vaig decidir avançar-m’hi sense reparar en les conseqüències. Com ara, en això he canviat poc. Fa molt, que vaig adoptar aquest detall del meu naixement com a llanterna per guiar-me per aquest estimbori tan desendreçat que és la memòria. Val a dir que per als bunyolins i orientals –la gent del llogaret d’Orient, s’entén- un estimbori és un “sostre fals, dins una habitació, per a estojar-hi coses de poc ús”, com indica el Diccionari Alcover-Moll. 

I si a mi em costa poc activar records, la vila de Bunyola m’ajuda molt perquè la nostra particular línia de cel és majestuosa, commovedora i, sobretot, immutable en ser traçada per serralades, penyals i puigs. Més que una línia, per això, caldria parlar de cercle, perquè Bunyola s’asseu en una vall i a la falda d’Es Castellet, el pujol emblema perquè és a tocar de per tot i bo de fer pujar-hi. I quan hi ets,
pots contemplar la vila a ull d’aucell i exclamar, com ho faria un cronista oficial educat a l’antiga, que el marc natural bunyolí és incomparable. Per als bunyolins, però, veure ca nostra des de l’aire és una fiblada al sentiment o a l’emoció. Per mi, segueix sent tan corprenedor, atalaiar el meu poble des d’aquest setial, com recordar les rondalles que, a la seva falda, ens contava mossèn Miquel Lladó i Ayarte, un campaner bo i de bé que m’omplí d’estels la infantesa.

Als peus d’Es Castellet, precisament, a la part més encimellada de Bunyola, hi vaig viure els meus
primers deu anys. Del carrer Nou amunt fins al Racó, i de ca na Sili fins a Can Far, vet aquí la geografia física de la meva vida de criatura. Un escenari poc tocat avui –no hi falta qualque nyap insultant, és cert-, raó per la qual tot són llocs per al record. Conservant-se pràcticament igual com el vaig viure fa gairebé una eternitat, cada pujador, cada clastra, cada racó em presenta una persona,
un fet, una ocurrència: aquí em vaig xapar una cella; allà, fent voltar la lletera, n’hi hagué per tot, de llet; allà deçà aquell o aquella feia aturada; tirant amb la germana major pel carrer del Sol, pessigàvem el pa per menjar-nos un poc de molla, fent sulfurar mumare… Seguint aquest tirany memorístic, no cal esforçar-se gaire per fer present qui ja no hi és, totes les persones que deixaren empremta en l’alè i en el paisatge.

De tot aquest àmbit geogràfic en destaca la clastra de Son Trobat, cals padrins materns; un lloc i una casa que encara avui venturosament formen part de mi i jo d’ells. En aquesta clastra obradora de prodigis i d’una bellesa aclaparadora me bastiren com som. La vaig sentir sempre com un segon ca meva i per això cada pam de casa és una riera calidoscòpica de vivències. I també cals padrins paterns, al carrer Nou. No puc recuperar la meva infantesa sense que hi apareguin els meus cosins i cosines, i la visita dominical, en tocar l’horabaixa, a ca sa padrina paterna on hi compareixien els set germans de mon pare, els espectius cònjuges i fills.

Així és que la meva infància són les persones, properes o no, que m’inocularen el sentiment de pertinença a Bunyola i a unes nissagues que imprimien caràcter, motiu pel qual havien de ser tan estimades com respectades. I també a fer part harmònica d’una naturalesa generosa en beutat i d’un medi social entercament humà. Per això, en evocar els meus primers anys plenament bunyolins, revisc amb complaença aquell microcosmos bunyolí que ho tenia tot i que tot ho tenia a l’abast. Per molt a prop de Palma que estiguéssim, no la necessitàvem per res, a la capital. De fet, anar-hi adesiara amb el tren de Sóller, per als infants dels inicis dels anys seixanta del segle passat, era tota una aventura. Per això, més que de la meva vida a Bunyola, em plau més parlar de la vila que em va viure la infantesa. Perquè d’aquesta memòria encara en visc.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. “un campaner bo i de bé que m’omplí d’estels la infantesa”.

    Quanta bellesa en tan poques paraules!

    Gràcies, Jaume per fer públics aquests preciosos records.

  2. …on hi ha aquestes imatges és el vertader lloc del paradís?
    Pens que vivim en una lluita constant entre la nostàlgia del paradís -que és mental- i la realitat que anam coneixent a poc a poc. De l’equilibri d’aquesta lluita en treim la possibilitat de pensar. Al llarg de la vida he comprovat que hi ha persones que viuen aferrades a una sensació de pertinença al passat -jo en som una- sense la qual no podrien definir-se com a tals persones, ni projectar-se cap al futur; n’hi ha d’altres que només viuen en el passat; i finalment hi ha gent que renega del qualsevol indici de passat perquè consideren que la memòria no és més que un perill. Al meu parer, aquest darrer grup supera els altres dos en el món contemporani, per ventura perquè l’eficàcia econòmica -sense la qual viure és difícil- i la memòria no s’avenen massa.
    Salutacions cordials  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.