marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de febrer de 2011
0 comentaris

LA VEU DE LA CAPUTXA

Anit passada, a la seu de l’Institut Ramon Llull, de Palma, l’historiador Pere Fullana va presentar la novel·la de Rosa Planas “La veu de la caputxa”, que ha estat editada per Columna. Fullana qualificà l’obra, amb forts bastiments històrics, d’apassionada i apassionant, la qual cosa ve a demostrar, a parer de l’historiador, que una bona peça literària pot explicar el món o la història tan bé i amb tanta claror com un treball acadèmic. “La veu de la caputxa” ens situa al 1835, quan la supressió dels ordes religiosos obliga el frare caputxí Jordi Narbona a fugir de Palma per cercar aixopluc en un convent de França o  Itàlia.

A través de les peripècies que li tocarà de viure en la seva fugida, l’autora, indicà Pere Fullana, es  capbussarà en aquest marc històric i n’atendrà l’inframón, les correnties subterrànies que relacionaran el protagonista amb fra Lluís de Vilafranca, per exemple, bibliotecari dels caputxins de Palma i amic de Jovellanos; o amb el menorquí  Mateu Orfila i Rotger, el considerat pare de la toxicologia; o amb Joan Baptista Picornell, metge i polític mallorquí, que revoltà Veneçuela i Mèxic en ser desterrat per instaurar la República el dia de sant Blai de 1795. Fra Jordi, després d’un reguitzell de vicissituds, acabarà sent el secretari de Papa Gregori XVI i amb intencions no gens edificants.

Per la seva banda, l’autora indicà que havia escollit com a protagonista un frare caputxí perquè aquest orde sempre s’ha destacat  –i destaca- tant per l’erudició com pel servei als més pobres, seguint fidelment el mestratge de sant Francesc. Com fa dir al clergue instruït, oncle de fra Jordi, els caputxins “són il·lustrats, tenen consciència i són pobres com llagostes. No demanen fortuna ni que els nouvinguts siguin de casa bona, els basta saber que són instruïts i seguidors de la regla”.

A més d’aquests valors, “La veu de la caputxa” és una obra literària sòlida i construïda amb precisió; una novel·la ambiciosa notòriament resolta en la qual aquest marc històric i el poder d’atracció de molts dels seus protagonistes reals no fan ombra al centre del relat, un caputxí mallorquí delerós de ser sedentari i de conviure amb els llibres –amb les paraules- que es veu obligat a ser aventurer i a sobreviure a la barbàrie. Un esperit noble i solitari forçat a estar amb gent que el fanatitza i conscient, a la fi, que “no havia nascut en un món just, i no podia pretendre canviar el sentir de les hores del rellotge”. Tanmateix,
com indicarà a les darreries de la seva contarella, “sóc de pasta tova, massa tolerant amb les febleses de la meva consciència. Però si un home és el resultat de les errades que van marcant el seu destí, jo sóc més que un home”.

La prosa acurada de Rosa Planas vol seduir el lector i per això no s’està d’oferir-li constantment imatges vigoroses per emfasitzar instants, percepcions o punts de vista: “…les lectures que m’alimentaven com una xinxa s’engreixa de la sang”; “A l’alba, el plor dels anyells a punt de sacrifici s’acomiadava de les seves mares”; “Semblaven les restes d’un exèrcit abaltit, sense pastor ni equipatge, runes d’un edifici de carn”; “… mentre li brollaven llàgrimes de les paraules”; “… patia en vida l’infern d’una curiositat malsana”.  “A mi, la carn ja em fa nosa”. Aquestes fites, a més de mantenir falaguera la lectura, preserven el text del “mal de manual” que sovint afecten obres que incorporen contextos i
personatges històrics a la seva estructura. En definitiva, una lectura més que recomanable, aquesta de fra Jordi Narbona, un mallorquí sense història que acaba fent part de les intrigues vaticanes del Papa Gregori XVI movent-s’hi, això no obstant, amb una naturalitat i eficàcia espectaculars.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.