marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 de març de 2011
0 comentaris

LA RECUPERACIÓ DE LES LLENGÜES MINORITZADES: REPTE POLÍTIC EUROPEU

Tant per l’Estat espanyol com per Europa, el respecte, l’atenció i la promoció de les llengües, sobretot les minoritàries, esdevé un element democràtic de primer ordre, però també un signe de modernitat i  de molt alt interès cívic i polític. No cal dir que les llengües són el registre superior d’una manera col·lectiva d’entendre el món i de les relacions que amb ell hi estableixen els integrants d’aquesta col·lectivitat. Per això, l’empobriment o la desaparició d’una llengua  suposa malbaratar o perdre una part important de la riquesa humana. A més, el respecte als drets lingüístics esdevé la pedra cantonera de la cohesió i la pau socials.

Per això, per l’Europa democràtica i pluricultural, la necessitat de recuperar i normalitzar les llengües minoritzades es converteix en una qüestió capital en els debats cívics i polítics. En aquest sentit i sense  cap dubte, a més diàleg intercultural, menys crispació i menys segregació social.

Per això, l’OCB, juntament amb el Centre Balears Europa, continuant el cicle “La recuperació i la protecció de llengües minoritzades i el marc europeu” encetat l’any passat, enguany dedica unes jornades a “La protecció de llengües minoritzades com a repte polític de la Unió Europea”. El seu objectiu no és altre que fomentar el debat sobre aquesta qüestió i obrir un fòrum de diàleg a la  ciutadania interessada en la legislació i les polítiques culturals i lingüístiques de la Unió Europea.

Obrirà les Jornades Jaume Garau, director general de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears, amb la conferència “Per què és important per a la UE el reconeixement oficial del català”.  Seguidament, Johan Häggman, coordinador d’Estudis de Multilingüisme i de Traducció de la Comissió Europea, parlarà de “La protecció de les llengües minoritzades a la Unió Europea. Un balanç”. Demà  dissabte, Jana Baceva, de l’Aliança Lliure Europa, i Sonja Mitrov, doctoranda de la Universitat de Barcelona, parlaran d’”Els models de política lingüística a l’Europa de l’Est”, i posteriorment tendrà lloc una taula rodona i debat sobre “Les polítiques europees i la seva aplicació a les Illes Balears, a Catalunya i al País Valencià”. Hi prendran part Bartomeu Colom, professor de Dret Administratiu de la UIB; Mercè Teodoro, assessora jurídica d’Acció Cultural del País Valencià; i Oriol Sargarra, vocal de la Junta Directiva d’Òmnium i advocat en exercici, moderats per Rafel Gallego, cap d’informatius d’IB3 ràdio.

JARDINS EN EL CARNER
28.03.2023 | 7.31
SATURNANT
13.01.2017 | 6.31
CONVENIÈNCIES
25.06.2022 | 6.43

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.