marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de novembre de 2012
0 comentaris

LA POLÍTICA ANORREADORA DEL DEPARTAMENT DE CULTURA DEL CONSELL DE MALLORCA

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, com ja va fer l’any passat, acaba d’anul·lar quatre partides d’ajuts a activitats culturals, programades per entitats sense afany de lucre, que sumaven 220.163,20 euros. I ha actuat de la mateixa manera: publicà la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i les anul·la tot seguit a final d’any. Això vol dir que les entitats han executat i pagat els programes, i s’han quedat sense l’ajut, que imputaran, òbviament, a la seva migrada caixa o a la butxaca particular dels seus directius o associats.

Això vol dir, també, que tant la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, com el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, maltracten, menyspreen i castiguen impunement i irresponsable el teixit associatiu lingüisticocultural que treballa molt i molt bé perquè Mallorca no perdi el tremp del seu esperit i caràcter.

A més, també s’ha carregat la convocatòria de 130.000 euros del Circuit Teatral; els 60.000 per a estudis i treballs tècnics de Normalització Lingüística; els 25.000 per a activitats culturals del departament; els 10.000 per a la conservació d’infraestructures del Servei de Patrimoni Històric; els 5.000 per a publicacions referides a Patrimoni; i, finalment, els 800 per a la restauració de Can Domènec, del Consorci de Pol·lèntia. Tot sumat fan 450.963,2 euros.

L’any passat, els doblers robats a la promoció lingüística i cultural, exactament 1.276.686,95 euros, varen servir per pagar factures pendents de la reforma del Teatre Principal de Palma, acabada en 2007, i que ja varen ser comentades en aquest bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/204435). Enguany, els 450.963,2 euros furtats a Cultura, Patrimoni i Esports aniran a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que, segons el Consell de Mallorca, de qui depèn, necessita una injecció de 3,7 milions d’euros. Hom es demana si aquesta exigua aportació (el 12%) de les entitats culturals mallorquines, donat que l’any passat ja es quedaren sense cap ajut, no s’hagués pogut treure d’altres partides molt més sumptuàries i, per tant, perfectament prescindibles.

És clar, però, que això és demanar impossibles a Maria Salom, la presidenta del Consell de Mallorca, que ha manifestat prou clarament ara i sempre que l’entitat que presideix li importa molt poc. I no li importa gens ni la llengua ni la cultura de Mallorca, naturalment, que ella es desviu únicament pel seu partit, que no és d’aquest món nostre mallorquí sinó dels interessos mesetaris. Del vicepresident Joan Rotger no cal dir res: amb els fets ha demostrat a bastament que la seva política cultural se centra en descapitalitzar el circuit cultural mantingut per l’activisme associatiu; reduir la seva força guanyada a cops de convicció i perseverança.

I per més afegitó, per demostrar amb més claredat si calia, una i altre es carreguen també el Premi Mallorca de novel·la, poesia i narrativa juvenil, que també es comentà en aquest bloc en el seu moment (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/230616). Retreure en ocasions com aquesta això de “vergonya, cavallers, vergonya!”, sona molt més a sarcasme o a música celestial que no a l’expressió d’indignació que generen befes d’aquest calibre. Revoltar-nos contra aquesta desculturització programada és un deure.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.