marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 d'octubre de 2012
0 comentaris

LA MORT INDIGNA DELS PREMIS MALLORCA

Els Premis Mallorca de Creació Literària 2005 es presentaren dia 10 d’octubre de 2004 al Palau del Reis de Mallorca de Perpinyà i en aquell moment eren els més ben dotats en llengua catalana. Les tres primeres edicions es convocaren en les modalitat de narrativa i poesia, i el 2008 s’incorporà la modalitat de literatura juvenil. L’extraordinària dotació econòmica no fou motiu per declarar desert el primer premi, el de l’any 2005, en la modalitat de novel·la, fet que provocà una encesa polèmica.

Si va a dir ver, els Premis Mallorca han estat perseguits per la malastrugança per culpa, per sobre de tot, d’una falta clamorosa d’inversió en difusió. El Consell de Mallorca premiava l’autor i havia de ser aquest qui es buscàs editor, fet que no afavoria gens ni la coneixença del premi ni la promoció de les obres guardonades. I per més afegir al banyat dels despropòsits, els guardonats de l’any passat encara no han cobrat els cèntims.

Com sigui, durant les set convocatòries de novel·la i poesia, i les quatre de narrativa juvenil s’han premiat obres de Manuel Baixauli, Ignasi Mora, Miquel de Palol, Rosa Maria Colom, Carles Sánchez i Isabel Olesti en narrativa. Manel Marí, Amadeu Vidal, Jordi Julià, Bernat Nadal, Héctor Bofill, Ricard Martínez Pinyol i Pere Joan Martorell en poesia. I Gemma Pasqual, Guillem Rosselló Bujosa, Lluís Miret i Jordi Ortiz en narrativa juvenil. Bona teca literària, sens dubte, que mereix molta més atenció que la rebuda, exceptuant comptadíssimes obres.

L’atzarosa vida d’aquests Premis, que segueixen sent necessaris –sobretot a Mallorca- donada la peremptorietat en què es troba el català, ha finit de la forma més indigna. El 28 d’octubre de l’any passat, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, anuncià que per a l’edició d’enguany se’n suprimiria la dotació econòmica, decisió estrafolària i forassenyada que augurava un mal final. Finalment, fa tres dies, el vicepresident del Consell, Joan Rotger, anuncià que enguany no es convocarien i que l’any que ve se’n faria una estrambòtica “edició conjunta 2012-2013”. I tanmateix ningú no es creu que la facin.

Maria Salom ha demostrat a bastament en els devuit mesos que fa que presideix el Consell de Mallorca, que tant la llengua pròpia dels mallorquins com la seva cultura li importen molt poc; un pebre, que diria aquell. Maria Salom treballa únicament per a la seu central del seu partit –que no és a Mallorca, com tothom sap- i per desprestigiar la institució; ens que, poc abans de les eleccions que guanyà el maig de l’any passat, volia tancar per inoperant, car i desarrelat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.