marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

1 de desembre de 2014
0 comentaris

LA LLUITA CONTRA LA SIDA NO TÉ TREVA

Avui, 1 de desembre de 2014, se celebra el Dia mundial de la sida, una veritable plaga que ha destruït, fins ara, més de 25 milions de persones a tot el planeta. Una malaltia que encara és incurable i que segueix discriminant severament: mentre al món dit desenvolupat els malalts tenen a la seva disposició els medicaments que han aconseguit cronificar-la, als països abandonats aquests avanços no arriben.

A casa nostra, a les illes, segons les darreres dades oficials, des de l’any 1983 fins a l’any passat, el nombre de casos acumulats de persones infectades de sida és de 2.624. D’aquestes, 2.121 són de Mallorca, 352 d’Eivissa i 130 de Menorca.

El lema d’enguany és prou eloqüent: “Seguim fent camí en la lluita contra la sida”. L’ONU es proposa acabar amb l’epidèmia abans del 2030 i creu que serà possible si s’aconsegueix que totes les persones infectades, a qualsevol lloc del món, tinguin accés als serveis que els calen: prevenció, tractament, atenció i suport. La institució recorda que hi ha 19 milions de persones que desconeixen el seu estat serològic positiu i que han de poder accedir als serveis de suport. També recorda l’ONU que els 35 milions de persones que viuen amb el virus, han de disposar dels medicament que els salvin la vida. Finalment, l’organització adverteix que els nins infectats han de poder accedir a les medicines, ja que actualment només el 24% hi accedeixen.

Queda molt per fer, sobretot canviar l’estigma per l’estima; només hi va una lletra.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.