marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 de juliol de 2009
0 comentaris

LA GORGUERA DEL CLAMIDOSAURE

Contemplava la fotografia del clamidosaure de King amb la mateixa sang freda de quan el va retratar. L’havia feta en el moment just, quan la bèstia havia desplegat com si fos un escut la seva gorguera i l’amenaçava amb aquell xiulet descarat. L’animal, en veure que no feia cap por a aquell homenot que el contemplava embadalit i quiet a través de la càmera fotogràfica –que sempre actua de parapet, tot s’ha de dir- girà en cua a arrecerar-se en el primer arbre que trobà. I desaparegué.

El cercà infantilment una bona estona i no en trobà cap rastre. És clar, es digué quan ja no n’era l’hora, té força capacitat per al mimetisme, aquest llangardaix. No ho podria ser, també ell, mimètic?, es demanava . Tenir ben desenvolupada la capacitat de passar inadvertit, de no deixar-se veure; de ser per tot transparentment. I l’únic que pot assegurar, ara mateix, carregat d’espatlles i de dubtes, és que no li agradaria ser com el clamidosaure, que amenaça de pura por. I cau en el compte que és, precisament, el temor indomable allò que el  ferma de mans i li desactiva la voluntat.

Ploramiques, li diu Ella, amb ínfules de pocapena. Pot ser. Com sigui, s’adverteix admirant la gorguera del llangardaix, mai no deixarà de ser reganyolaire, especulatiu, tornioler. S’hi troba bé escampant boires i grafits; pensades absurdes amb un punt –sols un, alerta!- per fer-hi palanca. Sap que fa mal escriure quan ataca, com ara, la fatxenderia de la lumbàlgia, però no s’està d’anotar a l’anvers de la fotografia del clamidosaure que les creus s’atansen a les mitges llunes i les bales de parafina perforen els ulls dels creients.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.