marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de maig de 2021
0 comentaris

LA CURA

Vaig entrar en l’atmosfera de Franco Battiato molt tard, fa relativament poc, quan ja no es passejava pels platós de televisió que tractava –o a mi m’ho sembla en veient-ne alguns videos- amb el sarcasme propi de qui sap que les càmeres no es faran gens a prop del cor d’allò que vol transmetre. Arribar tard a un encontre o a qualsevol altra matèria nutritiva per a l’esperit, i me’n refot de semblar estantís, com ara als atreviments espaviladors i altament llestos i punyents de Franco Battiato, m’exaspera, em fa sentir beneit.

I avui, mentre llegia els informes mèdics d’un nou resident de Can Gazà, em diuen que ha mort, Battiato, i que sembla que la causa ha estat a conseqüència del mal d’Alzheimer. Maleït mal, maleïda mort!

El nou gazanenc fins que vulgui, és búlgar, de poc més de cinquanta anys, que aterrà –o aïllà?- a Mallorca el 2004 i des de llavors està agermanat amb la dissort, car aquí, lluny de trobar la serenor que cal per viure a plaer i que cercà des del primer dia, des de fa prop de 10 anys roman al carrer i en mans de l’alcohol. Ara mateix, després d’unes setmanes ingressat, és una persona nova i perllongar fins a naturalitzar aquest noble estat és un repte enorme, però Can Gazà viu permanentment voltat de desafiaments, raó per la qual no ens espantes, ans al contrari.

I precisament aquest parar esment gazanenc en les persones més profundament nafrades, m’ha fet pensar en una de les cançons de Franco Battiato que més em fiblen: “La cura”, la que diu que protegirà qui estima de les pors, de les hipocondries, dels contratemps, de les injustícies, dels enganys, dels fracassos… Aquella que diu que portarà a aquesta persona estimada el silenci i la paciència, i que trenarà els seus cabells com si fossin trames d’un cant…

“Supererò le correnti gravitazionali, / lo spazio e la luce / per non farti invecchiare…”. Superar els corrents gravitacionals, l’espai i la llum per no deixar-te envellir… Per embellir-te, es podria afegir.

Per sempre, Franco Battiato!

https://www.youtube.com/watch?v=UmE7nrfzcCo


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.