marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

17 de desembre de 2021
0 comentaris

LA CULPA DE SER DONA

Ser dona i fer-se escoltar en el ball permanentment mascle de la França del mil set-cents té molt més que mèrit. Émilie de Breteuil, marquesa de Châtelet, ho aconseguí. Encetada la desena d’anys coneixia perfectament cinc idiomes i abans de fer el vint publicava en francès obres teatrals i filosòfiques gregues. Cert que va rebre una educació exquisida, gens normal fins i tot en els altíssims ambients parisencs, en matemàtiques, literatura i ciències. A més, sabia tocar notablement el clavicèmbal i cantava molt dignament òperes.

Fascinada per Descartes, s’interessà també per l’obra d’Isaac Newton i Richelieu l’encoratjà a estudiar matemàtica a nivells superiors per poder seguir les seves teories. A Newton, traduint al francès la seva obra capital, “Philosophiæ naturalis principia mathematica”, el divulgà a França. És autora de Institutions de Physique, del 1740, obra capital que 150 anys més tard prengué més força encara amb Albert Einstein i la seva famosa equació en reconèixer que havia estudiat a fons l’obra d’Émilie. També és autora de l’obra “Discurs sobre la felicitat” en la que afirma que el desig de saber era molt necessari per a les dones per aconseguir ser felices.

En morir, Voltaire, que havia estat amant seu, digué: “J’ai perdu un ami de vingt-cinq années, un grand homme qui n’avait de défaut que d’être femme [!], et que tout Paris regrette et honore. On ne lui a pas peut-être rendu justice pendant sa vie”. Havia perdut un amic des de feia vint-i-cinc anys, un gran home, emfasitza, que “només tenia una culpa, ser dona”.

Émile de Breteuil per sempre. Avui fa 315 anys que va néixer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.