marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

15 de maig de 2017
0 comentaris

LA CRIATURA SÀVIA I LA INTEL·LIGÈNCIA

En tornar a veure la criatura més sàvia del món, tres anys i set mesos, li hauré de demanar que m’expliqui què és això de la intel·ligència artificial. Dissabte m’explicà què significava empatar en futbol:

-Tu fas un gol i l’altre te’n fa un a tu. Això és empatar, ho entens?

Clar com aquests dies de primavera en què l’infant savi s’ha posat calçons curts. I estic ben segur que em sabrà dir amb poques paraules i ben entenedores què significa això de la intel·ligència artificial, un concepte que em costa capir i encara més emprar amb sensatesa, lògicament.

O què significa un telèfon intel·ligent. I si, com passa amb les persones, n’hi ha uns de més intel·ligents que d’altres; i com els hem d’examinar per graduar el seu coneixement. I si aquesta intel·ligència no-natural pot perjudicar la nostra, la de l’espècie humana que ja sabem que no sempre és llesta a bastament. Ell ho sabrà, tot això.

I fruirà d’explicar-me què són els cotxes connectats, la nova generació d’automòbils que comencen a córrer pels nostres carrers i carreteres, i no sé si amb la intel·ligència necessària. Connectats a què o a qui, que ja m’he fet un embolic. Ell ho sabrà, que té el cap nou de trinca, sense racons de pols ni teranyines; un cap privilegiat que fa enveja.

Més que res perquè em sent fora de lloc i fora de seny, davant d’aquests conceptes nous que comencen a ser vells i moriran i no n’hauré tret l’entrellat. I en vindran d’altres de novíssims basats en aquests i la inòpia no em permetrà sortir de casa. I tem molt la marginació lingüística, vull dir tecnològica; o totes dues!

Ell sabrà com descarregar-me, espolsant-me de damunt aquesta angoixant sensació de babau i d’estúpid davant conceptes que semblen tot lo món i que em fa l’efecte que no són tant com sembla, en veure la poca vivor que traülla pel món. Per això necessit la criatura robadora de cors. Dimecres ens veurem.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.