marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de setembre de 2013
0 comentaris

LA COMISSIÓ EUROPEA CERCA LA CAPITAL DE LA INNOVACIÓ

Les ciutats són el motor de l’economia europea. 7 de cada 10 europeus viuen en àrees urbanes i aquestes zones generen dos terços del PIB de la UE. Volem encoratjar les ciutats a incrementar la seva implicació en innovació i a crear una xarxa de ciutats que puguin compartir les seves idees de futur”. Així justifica la comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, la recerca per trobar la primera Capital de la Innovació o “iCapital”.
El premi, anuncia la Comissió Europea, recompensarà la ciutat que estigui construint el millor “ecosistema innovador” per connectar ciutadans, organitzacions públiques, universitats i empreses.
La Comissió
recorda que el 68% de la població de la UE viu actualment en àrees urbanes, raó per la qual seran elles les que més contribuiran a fer una Europa més innovadora.
A parer de Brussel·les, les ciutats promouen la innovació en la seva provisió de serveis, però la clau es troba en crear l’ambient propici perquè altres ens innovin i permetre que les esferes públiques i privades es connectin. Un grup independent d’experts seleccionarà la ciutat guanyadora, que rebrà 50.000 euros perquè pugui continuar amb els seus esforços d’innovació, durant la primavera del 2014.

Davant aquesta decisió premiadora de la Unió Europea, hom es demana si molt abans de recompensar la innovació, la inversió i altres vessants estrictament econòmics, no caldria treballar a fons per fer de les ciutats veritables espais de ciutadania, on el factor humà fos el centre i el motor del seu present i del seu futur.

Altra tant caldria dir en referència al 31% de la ciutadania europea unida que viu en zones rurals. O és que no és prou percentatge perquè sigui atès com cal per als capitosts europeus? No han de ser innovadors, el pobles i ciutats mitjanes? I el suficientment estimulants com per atreure fons d’inversió? I integradors, que, per a la UE, vol dir apostar per un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu? I, a més, interactius amb altres pobles? Aquests pobles i ciutats mitjanes, no han d’aconseguir el compromís i la implicació dels seus habitants per assolir el futur pròsper que mereixen?

Caldria fer arribar aquesta iniciativa europea al batlle de Ciutat, Mateo Isern, ell que viu en primera persona i molt intensament la “passion for Palma de Mallorca”.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.