marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de setembre de 2008
1 comentari

LA BRUTALITAT CULTURAL DEL GOVERN MUNICIPAL DE BUNYOLA

Des de fa vint-i-quatre anys, el meu poble, Bunyola, frueix d’un festival de música fet a la seva mida i a l’alçada de la qualitat més exigent. Fa aquest temps, Bartomeu Quetgles Pons, músic i melòman -a part de professor universitari- en tingué la pensada mogut per la seva massissa bunyolinitat i pel seu entusiasme vers la música, i l’oferí a l’Ajuntament, que n’acceptà l’organització. En paral·lel, el seu plenari en el nomenà director. D’aleshores ençà, per Bunyola, cada tardor hi passaven destacadíssims noms dels escenaris musicals clàssics d’Europa. Entre moltíssims d’altres i per fitar-ne l’abast: Jordi Savall, Ramon Coll, Joan Moll, Pamela Thorby, Brodsky Quartet, Emma Kirby, Hopkinson Smith i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

Complementàriament, també des del primer any, els joves músics de la vila hi eren convidats. Així, el Festival de Bunyola ha esdevingut un estímul musical de primer ordre –i no sols per Bunyola, sinó per Mallorca- en tots els vessants d’aquesta art. A aquests innegables rèdits immaterials s’hi ha d’afegir que a l’Ajuntament de Bunyola no li costava res, el muntatge del Festival, perquè entre els patrocinadors, la bona disposició dels músics i al propi Bartomeu Quetgles –que no dubtava a allotjar músics a casa seva per estalviar les despeses d’allotjament- l’aportació municipal era ridícula. Aquesta bella història, però, s’ha acabat. Cap motiu no hi havia per finiquitar-la, ans al contrari: motius més que sobrats en demanaven més potència, però la fusió de la curtor, la incúria i l’enveja, és devastadora si aplega l’àmbit de la sociocultura.

L’actual Ajuntament, governat pel Partit Popular, ha decidit executar sumaríssimament aquest Festival de Música de Bunyola. Sense que el plenari destituís el seu director, la regidora de Cultura capritxosament i irresponsable n’ha nomenat un altre i ni tan sols ho ha comunicat a Bartomeu Quetgles. Més i tot, Quetgles des de fa molts mesos, demana reunions amb els responsables municipals per tal d’organitzar l’edició d’enguany del Festival i l’única resposta que ha rebut ha estat el silenci. Del nomenament d’un nou responsable se n’ha assabentat via mitjà de comunicació. Per denunciar aquest tropell i donar suport a Bartomeu Quetgles s’ha redactat un manifest al qual s’hi pot accedir a través de l’adreça electrònica http://festivalbunyola.wordpress.com.
No és l’única mostra de brutalitat cultural exercida per la majoria de govern de l’Ajuntament de Bunyola, però per avui ja no puc pus.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Massa enrabiades per un sol dia. Primer he llegit a Tribuna Mallorca (www.tribunamallorca.cat/not%edcies/destacada/rosa-estar%e0s-i-les-modalitats) que la senyora Rosa Estaràs per enèssima vegada té problemes amb la llengua. Quina, em deman. En coneix cap altra que no sigui la vipirina? I mira que la cosa és bona d’entendre. El pitjor de tot això és que ara s’ha animat i ja ho fa a la premsa de l’altra modalitat. Que diran dels mallorquins, Déu meu senyor? Ara fa cinc minuts que m’acab d’adherir al manifest per la continuïtat del festival de música de Bunyola. Vint-i quatre anys de reconegut prestigi no han estat suficiets per aturar aquesta colla de corbs beneits que, com a bons carronyaires, ataquen tot allò que fa olor de cultura. Fa molts d’anys que conec la vila i puc assegurar que els llogaters actuals de l’Ajuntament, de la mateixa modalitat d’Estaràs, fan més matx que una gelada! Ai si els curts volassin…!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.