marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 d'abril de 2013
0 comentaris

JUGUESQUES DE PRIMERA I APOSTES DE POBRE

Que les pèrdues en els jocs dels casinos puguin deduir-se dels guanys que hom hi obtingui a l’hora de fer la declaració d’hisenda, em deixa atònit. Deu ser perquè mai no he entrat en cap d’aquests palaus aixecats per la ludopatia; que desconec el que s’hi cou i les xifres marejadores de negoci que circulen entre ruletes, taules de blackjack i màquines escura-butxaques.
El cert és que mai no he tingut diners suficients per poder desprendre’m d’un pessic i desafiar l’atzar.
Tota manera, com en tantes altres ocasions, en aquesta avinentesa la gallina de dalt ha tornat a cagar sobre la de baix; els rics han humiliat, com sempre, els pobres. Ho dic perquè els jocs d’atzar més populars -això vol dir els que estan a l’abast de la pobresa mal dissimulada- la loteria i similars, i els cupons dels cecs, per exemple, no tendran aquests avantatges fiscals. Desconec si els bingos -o casinets proletaris- entren en el grup dels primers o dels segons, però em fa l’efecte que tampoc no gaudiran de tractament preferent.
Tot apunta a què aquesta mesura legislativa és la primera reverència de l’Estat al megamilionari americà Sheldon Adelson, que aixecarà a Alcorcón l’Eurovegas, el temple dels vadells d’or que ell prefereix dir “complex d’oci integral”. Que jugar-te els quartos sigui considerat oci és tan estrambòtic com considerar alta literatura els prospectes medicinals.
Dic que és la primera reverència feta a Adelson i segurament, tot i la meva perplexitat, serà la més innòcua. Aquest complex aixecat per satisfer totes les exageracions possibles ha encès tota casta d’alarmes i polèmiques, i res no fa pensar que en passar de projecte a realitat es desactivin. La terbolesa, l’olor de suborns i xantatges, el volten i el voltaran fins que s’enruni… si és que s’arriba a fer amunt.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.