marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 de desembre de 2011
0 comentaris

JOVES DE MALLORCA PER LA LLENGUA DAVANT IB3

Joves de Mallorca per la Llengua avui, divendres 23 de desembre de 2011, a les 11:30h. al Polígon de Son Bugadelles (Calvià) ha dut a terme un acte reivindicatiu en contra del camí que la televisió pública de les Illes Balears, IB3 Televisió, ha emprès després de les passades eleccions. Una cinquantena de joves s’han reunit pacíficament duent una pancarta sota el lema “Llibertat d’elecció de llengua? I a IB3?” posant en evidència que el català, llengua pròpia de Mallorca, no té la presència que hauria de tenir com a llengua del territori.

Els Joves han denunciat en reiterades ocasions la situació de la llengua catalana el sector públic audiovisual. Amb l’arribada de la TDT (Televisió Digital Terrestre), s’ha obert un nou marc en el qual, d’uns 40 canals que rebem per mitjana a les Illes Balears, només uns 4 són íntegrament en català.

Aquesta desigualtat s’ha accentuat amb la decisió, clarament política, que va prendre el Consell de Mallorca de tancar Ràdio i Televisió de Mallorca. Amb el gir polític de les darreres eleccions, l’únic canal d’àmbit balear que ens queda és IB3 que, des de fa poc, ha deixat de tenir com a llengua preferent la catalana en l’emissió.

Els Joves de Mallorca per la Llengua han demanat avui al matí: On és la llibertat, pels catalanoparlants, de triar la llengua? Segons l’estatut d’Autonomia, els mitjans de comunicació públics de les Illes Balears han de ser vinculants en la llengua del territori. Per què IB3 no ho acompleix?

No tenim dret a que la nostra televisió, la que es fa aquí pels illencs, sigui en català? Quina llibertat tenim de triar, si no se’ns ofereixen continguts en català? Només tenim llibertat per triar en altres llengües i no en la pròpia? El missatge és clarament discriminatori i tracta els joves catalanoparlants com a ciutadans de segona ja que són marginats per una qüestió lingüística per mor de la qual, no tenen tan sols d’opció de triar en quina llengua volen accedir als continguts.

Cal, així mateix, remarcar el fet que els treballadors d’IB3 han sortit a cobrir la notícia, demostrant així que la cobertura informativa no s’ha vist amb prou coratge com per ignorar les accions reivindicatives d’una entitat consolidada com els Joves de Mallorca per la Llengua.  De la mateixa manera, els portaveus de l’entitat han pogut entregar una carta al director on li feien arribar totes les seves reivindicacions.

Joves de Mallorca per la Llengua amb aquesta acció reivindicativa, ha volgut denunciar la situació del català a la televisió pública i espera que la llengua pròpia tingui un paper rellevant, vehiculant i que mostri la realitat cultural d’una Mallorca plural i moderna que estima les seves arrels i costums i que ho demostra en la llengua catalana.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.