marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

24 de novembre de 2009
0 comentaris

JOAN VENY O L’ENCANT DE LA LLENGUA

Joan Veny i Clar va néixer a Campos, Mallorca, l’any 1932. Lingüista, dialectòleg i investigador, és catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Barcelona. Es va doctorar en filologia romànica el 1956. Juntament amb Antoni M. Alcover (que morí el mateix any que ell naixia) i Francesc de B. Moll forma la tríade dels filòlegs més grans que fins ara han donat les Balears i Pitiüses al català. La seva recerca en el camp de la dialectologia catalana és essencial, sobretot arran de l’edició d’Els parlars catalans (1978). Ha dedicat molts d’esforços, també, a l’edició de textos i a la història de la llengua, amb atenció especial a l’etimologia.

És vicepresident de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i membre de la junta de govern de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Dirigeix, conjuntament amb Lídia Pons i Griera, l’Atles lingüístic del domini català, projecte iniciat el 1952 per Antoni M. Badia i Margarit i Germà Colón i que el 2008 publicà el volum IV dedicat al lèxic del camp i dels cultius. Atenent aquest magisteri –tant acadèmic com humà- l’Obra Cultural Balear li dedica unes jornades d’homenatge que ha titulat “L’encant de la llengua”.

Considerant que el català, com a llengua pròpia de les Illes Balears, encara avui es troba minoritzada, l’entitat considera que la difusió de l’obra de Joan Veny és una tasca imprescindible perquè els estudis en filologia catalana prosperin, guanyin prestigi i es considerin eixos socials a l’hora d’atendre i tractar l’impacte dels importants fluxos migratoris soferts per l’arxipèlag els darrers anys.

Les jornades, a més, pretenen fomentar el coneixement i el diàleg sobre diferents àmbits dels estudis filològics del professor Veny, com ara la dialectologia catalana, la preservació i l’estudi del lèxic,  l’onomàstica, el català en el marc de les filologies romàniques, etc. D’altra banda, volen donar a  conèixer Joan Veny com a professor, estudiós i defensor convençut de la llengua catalana, així com la contribució que ha fet a la prosperitat del català en el seu territori. Tanmateix, al cap darrer, allò que es pretén amb “L’encant de la llengua” és apropar les lletres catalanes a la ciutadania i convidar-la a conèixer-les, a interessar-s’hi, a partir i a través de l’obra capital d’un excel·lent professor i erudit, Joan Veny que, ensems, és una gran persona.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.