marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de setembre de 2014
0 comentaris

INSISTIM A SALVAR ES JONQUET!

Es Jonquet sempre ha estat objecte de desig de l’especulació sense miraments que fa tota la sensació que té estada permanent en els centres de decisió de l’illa. Fa una desena d’anys, Cort, amb el malversador Javier Rodrigo de Santos al capdavant, pretenia carregar-se completament aquest barri emblemàtic. No tingué temps de dur a terme l’animalada i la legislatura següent el Consell de Mallorca declarà Es Jonquet Bé d’Interès Cultural (BIC). Tanmateix, no es va redactar el corresponent Pla Especial de Protecció (PEP), amb la qual cosa la salvació definitiva del conjunt històric d’aquest barri seguia a l’aire.

 Ara, la majoria del Partit Popular de l’Ajuntament de Palma hi torna -torna a tocar el cul a Judes- i abans que s’esgoti l’actual legislatura -i en previsió que a la propera no hi siguin-, ha redactat i aprovat un PEP d’Es Jonquet que fa Pep -i ja em perdonareu la broma fàcil- perquè s’hi preveu la destrucció dels Terrers, la construcció d’un aparcament subterrani amb capacitat per a 360 vehicles, un centre comercial i la definició de grans parcel·les i illetes obertes. Així, els usos i usatges, i la tipologia tradicional d’Es Jonquet se’n van a norris; se sacrifiquen per fer lloc, una vegada més, a la borratxera urbanística i a la destrucció interessada del nostre patrimoni. És paradoxal -i ja s’hi valen bemolls- que, com reconeix el regidor d’Urbanisme de Palma, Jesús Valls, Es Jonquet estava més protegit el 1985 que no ara que és BIC.

En una carta pública, l’associació de veïns del barri afectat, contrària al PEP que fa Pep, qualificava de “someral” el pàrquing previst. Ben trobat, l’adjectiu, que em serveix d’excusa per dir que l’Ajuntament de Palma, amb aquest projecte d’intervenció jonquer, l’ha tirada somerina

Encara som a temps de salvar Es Jonquet, tot i que el Consell de Mallorca, en mans del propi Partit Popular i presidit per la increïble Maria Salom, en tingui la darrera paraula.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.