marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de setembre de 2011
0 comentaris

INFORME DE L’OBSERVATORI DE LA LLENGUA CATALANA SOBRE L’APLICACIÓ DE LA CARTA EUROPEA DE LES LLENGÜES

A parer de l’Observatori de la Llengua Catalana (OLC), la raó monolingüe d’Estat s’imposa antijurídicament  als compromisos internacionals que configuren l’ordre públic europeu. Aquest podria ser el titular del tercer informe de l’OLC sobre sobre l’aplicació a l’Estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, en relació a la llengua catalana.

L’Observatori de la Llengua Catalana fou creat per iniciativa de setze entitats cíviques i culturals d’arreu dels països de llengua catalana, que volien fer un seguiment i una avaluació de la llengua catalana -amb la major solvència i rigor acadèmic possible- pel que fa tant al seu ús social com al marc legal en què es desenvolupa.

Cada tres anys, l’Estat espanyol ha d’enviar al Consell d’Europa un Informe sobre el compliment, per part  de l’Estat, de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (o CELRM), un tractat d’abast europeu que va signar el 1992, i que va ratificar el 2001. El 30 de juliol de 2010, el govern de l’Estat va sotmetre el seu tercer informe a la consideració del Consell d’Europa.

D’acord amb la Carta, els organismes o associacions legalment establerts en una part podran cridar l’atenció del Comitè d’Experts sobre qüestions relatives als compromisos presos per aquesta part en virtut de la Part III d’aquesta Carta. Amb aquesta documentació, i prèvia una visita a l’Estat per comprovar sobre el terreny el compliment de la Carta, el Comitè d’Experts podrà tenir en compte aquestes informacions en la preparació de l’informe preceptiu adreçat al Comitè de Ministres. Aquest  informe contindrà en particular les propostes del Comitè d’Experts al Comitè de Ministres amb vista a la  preparació, si s’escau, de recomanacions d’aquest darrer a una o diverses parts.

L’Observatori de la Llengua Catalana col·laborà activament en la preparació de les visites que va fer el mes de juliol una delegació del Comitè d’Experts a -pel que fa a la llengua catalana- les ciutats de Palma, València i Saragossa (on també s’ha interessat pel cas de l’aragonès).

Ara informa que, a més dels contactes directes de membres de l’Observatori amb aquesta delegació, l’Observatori de la Llengua Catalana ha enviat el seu propi informe al Consell d’Europa. El ponent de l’informe ha estat el professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat Rovira i Virgili, el doctor Santiago Castellà i Surribas.

En síntesi, l’informe, de 24 pàgines més anexos,

 • Denuncia l’absoluta passivitat de l’Estat espanyol davant la progressiva creació d’un clima social i  polític contrari a la diversitat i al plurilingüisme, per part de poderosos mitjans de comunicació i sectors socials espanyols.

 • Denuncia el continuat incompliment, per part de l’administració de l’Estat i en l’administració de justícia, de les seves obligacions.

 • Denuncia els atacs al sistema educatiu català, pel qual el mateix Comitè d’Experts havia expressat la seva admiració en informes anteriorsiv, a la vegada que el model vigent (però que corre el perill de ser encara rebaixat) tant a les Illes Balears com a la Comunitat Valenciana no garanteix ni de lluny l’objectiu dels sistema escolar de garantir que en acabar l’escolarització obligatòria tot els alumnes dominin les  dues llengües oficials”.

 • Denuncia les totalment desproporcionades multes imposades per la Generalitat Valenciana a Acció Cultural del País Valencià per no haver tancat els repetidors que hi permetien veure TV3 per TDT, i la manca de voluntat política, per part del mateix govern, d’arribar a un acord de reciprocitat amb la  Generalitat de Catalunya.

 • Denuncia la continuada manca de reconeixement oficial de la llengua catalana a l’Aragó (oficialitat que no es va atorgar quan es va modificar l’Estatut d’Autonomia d’Aragó el 2007).

 L’Observatori fa constar que aquesta acció s’emmarca en el Dia Europeu de les llengües (26 de setembre), dia instituït pel Consell d’Europa ara fa deu anys.

Els interessats poden accedir al text sencer de l’informe de l’Observatori aquí:

 • Versió en
català:

http://cv.uoc.edu/~grc0_003638_web/2011_TERCER_INFORME_OBSERVATORI_CATALA.pdf

 • Versió en
anglès:

http://cv.uoc.edu/~grc0_003638_web/2011_THIRD_CATALAN_OBSERVATORY_REPORT.pdf


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.