marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de novembre de 2012
0 comentaris

HOMENATGE ALS AGERMANATS

Avui dissabte, dia 3 de novembre, a les 16.30 hores i al camí de Son Fornari, a Sa Pobla, tendrà lloc un “Homenatge als agermanats”, amb motiu del 490è aniversari de la Batalla de sa Marjal, que tingué lloc en aquest indret pobler tal dia com avui de 1522. A aquesta hora es descobrirà un monòlit que recordarà aquesta data i els més de 1000 mallorquins que hi moriren tot defensant la seva dignitat.

L’acte serà presentat per l’escriptor Miquel López Crespí. A les 18.30 hores, a Sa Congregació, es farà la presentació del llibre “Història de les dissensions civils a la Mallorca baixmedieval”, a càrrec del seu autor, el professor Guillem Morro Veny. L’organització del programa és de l’Associació Cultural Albopàs.

Aquesta obra abasta dos segles de la història del Regne de Mallorca (1350-1550), en els quals es varen produir els conflictes socials més rellevants de tota la baixa edat mitjana mallorquina. S’hi analitzen aspectes tan incidents en la vida dels mallorquins medievals com el desmesurat endeutament de la Universitat del Regne, la relació entre el poder i la comunitat de súbdits o governats, les crisis financeres, les causes del malcontentament popular que a vegades es varen traduir en enfrontaments armats com la revolta del 1391, l’alçament forà del 1450 o la Germania del 1521, conflictes que palesen una presa de consciència dels drets dels governats, que ens descobreixen una línia de pensament avançada, dins aquella època, pels sectors populars més capdavanters, i que ens revelen una concepció respecte de les regles que han de presidir la convivència entre governants i governats, que, tot i restar amarada de reminiscències feudals, revela una caracterització de la mallorquinitat sedimentada en una idees socials ben vigents.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.