marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 de juliol de 2008
0 comentaris

HI TORNAM A SER! SEGONA PART

Segueix cuejant el cas de l’agressió patida i denunciada pel carter de Cala d’Or, Jaume Estelrich, per dir en català el seu nom, com consta en els seus documents de filiació oficials  (http://dbalears.cat/actualitat/Balears/por-de-les-represalies.html).
Per ventura sí que cal ser tractat com la flor que no fa l’estiu, aquest esplet de bufetades; cert que no cal engegar, per això, cap indicador de més nivell d’emergència. Emperò no cal, tampoc, que ens passi per malla vista l’embranzida, atès el marc i preses en consideració les diverses formes (la simbòlica va ser oportunament precisada pel conseller Tresserres) que a l’Estat va adquirint la violència lingüística. Sobre aquest fet, l’Obra Cultural Balear (
http://www.ocb.cat) n’ha elaborat el següent comunicat:

L’Obra Cultural Balear considera inacceptable el cas del carter Jaume Estelrich, agredit per l’encarregat del bar Es Caliu de Cala d’Or per dir el seu nom en català. Per a l’entitat, aquest fet representa una passa més en l’escalada d’agressions produïdes a Mallorca per motius lingüístics. Segons l’OCB, els casos denunciats fins ara es limitaven, amb poques excepcions, al maltractament verbal. L’entitat es solidaritza amb l’afectat i fa constar la seva repulsa pels fets.
L’agressió es va produir ahir al Bar Es Caliu de Cala d’Or, on s’havia desplaçat el carter per demanar una informació relacionada amb la seva feina. La conversa, que va derivar en una discussió, es va produir en castellà. Finalment, l’agressió tengué lloc quan l’encarregat del bar li va demanar el nom i Jaume Estelrich l’hi digué en català. El carter ja ha denunciat els fets davant la justícia.
L’Obra Cultural Balear considera que casos com aquests són el resultat d’un clima d’impunitat i de
menyspreu cap a la diversitat lingüística impulsat des de determinats sectors polítics, intel·lectuals i mediàtics. En aquest sentit, l’entitat ha remarcat un augment exponencial dels casos de discriminació lingüística durant els darrers anys, molts d’ells a àmbits oficials com ara la salut, la justícia o la
seguretat ciutadana. També el món comercial i de la restauració ha estat una font constant de conflictes.
L’OCB també assenyala com a causa la manca de voluntat de reconèixer i de fer pedagogia de la pluralitat lingüística per part de les institucions de l’Estat. A més, segons l’entitat, la no equiparació de drets i deures entre castellà i català a l’Estatut de Balears també dóna ales a les actituds hostils vers la llengua catalana.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.