marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

22 d'abril de 2013
0 comentaris

FRA GINEBRÓ, EL SEU ANY I L’AGERMANAMENT DELS POBLES

Miquel Josep Serra i Ferrer, més conegut per Juníper Serra, va néixer a Petra el 1713 i morí a Carmel, Califòrnia, el 1784. Va ser frare franciscà, doctor en teologia i filosofia per l’Estudi General de Mallorca, i el 1769 inicià l’evangelització de l’Alta Califòrnia, tasca que no abandonà fins a la seva mort. Una estàtua seva representa l’estat d’aquest nom al Capitoli dels Estats Units, a Washington. El 1988 va ser beatificat, decisió que no va ser gaire ben vista per la comunitat ameríndia dels Estats Units. 

 

En els tres-centè aniversari del seu naixement, el Govern de les Illes Balears decideix de dedicar l’any a Fra Ginebró que, segons es diu al web commemoratiu, “es pot considerar un dels espanyols més universals”. L’Any Juníper Serra, segueix informant aquest web, s’institueix “amb l’objectiu d’actualitzar la rellevància de la seva figura, promoure la riquesa del seu llegat en l’àmbit local, nacional i internacional, i de reeditar l’agermanament entre tots dos pobles, del quals fra Juníper Serra va ser pioner fa ja tres segles”.
Com sigui, el Govern illenc no ha amagat en cap moment que aquesta commemoració té un fort calat turístic: amb ella es vol potenciar la recepció de turistes nord-americans. Així, la figura franciscana es vol que esdevingui icònica per atreure viatgers i turistes dels EUA. Propòsit que no dic que no sigui tan just com necessari, però em sembla que també hauria de servir per estudiar seriosament i rigorosa tant la figura del pare Serra, amb totes les llums i ombres, com el context sociopolític i històric en què intervé i actua. D’altra banda, hauríem de saber què en saben del beat petrer els californians en particular i els nord-americans en general per saber si pot actuar d’esca turística o no.

D’altra banda, no deixa d’inquietar-me això de “reeditar l’agermanament entre tots dos pobles”. De quins dos pobles es parla o tracta? De l’espanyol i el nord-americà? Del mallorquí i del californià? Del petrer i del carmelità? Hi hem d’incloure els amerindis, en aquests pobles? No es tracta de preguntes retòriques, sinó d’entitat, perquè depenent de la resposta podrem apreuar més o menys l’Any Juníper Serra.

Ahir, sense anar més lluny, a Petra se celebrà una missa flamenca en honor seu. Tots els respectes per la missa i pel flamenc, i per la comunió entre ells, però no hi veig cap relació amb fra Ginebró. De flamenc, ell, no en tenia res, Petra tampoc i Califòrnia menys. Aleshores? Del seu llegat “en l’àmbit local, nacional i internacional” no se n’extreu cap lligam amb el flamenc i, així i tot…

Oïren la missa el vicepresident del Consell de Mallorca i la directora insular de Cultura de la mateixa institució.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.