marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de novembre de 2013
0 comentaris

FLAMES A LA FOSCA, LA PARAULA QUE OMPLE I S’ESCAMPA

“Flames a la Fosca”, la peça teatral basada en textos de Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, es presentà anit a Manacor, en el Teatre Municipal, ple de gom a gom. L’obra forma part de la XVIII Fira de Teatre (www.teatredemanacor.com), una programació de qualitat que es manté sortosament malgrat les estretors econòmiques i d’altra mena.

En aquesta vivència d’Espriu i Rosselló-Pòrcel, la paraula pren les traces d’espectacle que omple l’espai escènic i s’escampa platea amunt fendint l’espectador. Treballada dramatúrgia de Rosa Delors, Teresa Vilardell i Miquel de Palol, i sòlida escenografia d’Alfons Flores. Uns i altre, en especial Teresa Vilardell, la directora, ens vénen a dir que la paraula que s’eleva i traça ponts d’entesa quan la llibertat i els talents poden solidificar els desigs i els seus treballs, es escorxada sense contemplacions ni escrúpols pels sicaris del bestialisme i la irracionalitat.
     Valenta proposta de la companyia “La Trilateral” que resolen notablement tot i que ahir els costà d’arrancar. Tanmateix, però, Espriu, Tineo, Rosselló-Pòrcel i Miquel de Palol, ben aviat connectaren amb un públic expectant que es lliurà totalment en arribar en els passatges més coneguts de la vida del poeta ciutadà: els seu pas per Madrid, l’enyorança dels seus i la seva sobtada mort quan tenia 25 anys.
     “Flames a la Fosca” és una contribució excel·lent al centenari del naixement dels dos poetes. Llàstima que només se n’hagi programat un passi a Mallorca.
     Al final de l’espectacle, Salvador Miralles (o Bartomeu Rosselló-Pòrcel), entre els aplaudiments del públic, tragué una camiseta verda en solidaritat amb els docents i les mares i els pares en lluita. Posà la camiseta al pit de Salvador Espriu (o de Manel Barceló), que no dubtà a aplaudir el públic, que representaven el clam per a una escola pública de qualitat i en català.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.