marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 d'abril de 2016
0 comentaris

FESTEJAR LA LLENGUA

L’Obra Cultural Balear ha marcat el 14 de maig vinent per fer una nova “Diada per la Llengua”. El lema que s’ha elegit enguany esdevé tota una declaració d’intencions: “Festegem-la”. Ens cal festejar la nostra llengua, que no és altra que la catalana, en totes les accepcions que del verb festejar en fa l’Alcover-Moll i que, fet i fet, coincideixen amb les del Diccionari de la Llengua Catalana de l’IEC.

FESTEJAR v.
|| 1. intr., ant. Fer festes; celebrar una festa. Dia 14 de maig farem festa per celebrar el nostre parlar, la manera nostra d’expressar allò que sentim i de relacionar-nos amb els altres i amb el món. Celebrarem que seguim parlant com ho feia Ramon Llull, de qui enguany commemoram el set-centè aniversari de la seva mort.

|| 2. tr. Celebrar amb festes un esdeveniment. La nostra Llei de Normalització Lingüística dia 29 d’abril farà 30 anys i bé mereix que ho celebrem. I la millor manera de celebrar-la, és impulsar-ne la seva millora, fer-la anar una mica més lluny en el seu procés normatiu i normalitzador. Ningú no dubta del camí fet fins ara amb aquesta norma legal; un camí, tanmateix, que no ha aconseguit encara situar el català en el lloc que li correspon per ser la llengua pròpia de l’arxipèlag. Per això, cal seguir exigint la vigència tant dels nostres drets lingüístics com la plena presència de la llengua catalana en aquells àmbits on encara no és l’habitual.

|| 3. tr. Obsequiar amb festes o afalacs. Aquesta celebració de dia 14 de maig ha de ser gran, com més gran millor per fer palès que el clam a favor de la nostra llengua i el crit perquè la seva presència arreu no sigui ni relegada ni secundaritzada, és unànime; que és cosa de tots i que d’aquest objectiu dignificador no ens descavalcarà res ni ningú.

|| 4. tr. o intr. Parlar amb una enamorada o enamorat, tenir-hi relacions amoroses preliminars del matrimoni. Ens convé més que mai estimar la nostra llengua i ho farem de veres si sempre hi parlam, sigui on sigui i amb qui sigui; si no hi renunciam mai. Parlar sempre amb la llengua que estimam -i amb la que estimam- afavorirà la plena incorporació a les nostres dinàmiques relacionals d’aquelles persones que han vingut a les nostres illes per quedar-s’hi. Si estimam la llengua catalana, la nostra, i la feim estimar, aconseguirem que sigui la llengua de la cohesió social que tant freturam.

Per tot això, cal que dia 14 de maig estibem la Plaja Major de Palma i la ciutat, si és possible, entre moltes altres raons, a més de les exposades, perquè el català, de moment, no té cap més força ni eina per viure a plaer que els seus parlants. De la nostra fermesa en depèn el seu futur.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.